Spoorwegpolitie, station Den Haag Holland Spoor

Geen wapens voor NS-personeel

Spoorwegpolitie, station Den Haag Holland Spoor

NS-personeel krijgt geen wapens als pepperspray of knuppel om in te zetten tegen agressieve reizigers. Dat heeft justitieminister Ard van der Steur woensdag laten laten in een brief aan de Tweede Kamer. Een kamermeerderheid sprak zich uit voor het onderzoeken van deze mogelijkheid na een reeks gewelddadige incidenten tegen NS’ers. 

Een conducteur die een dergelijk wapen inzet, zou per ongeluk ook andere passagiers kunnen verwonden. Bovendien zou de situatie verergeren wanneer iemand het wapen van de conducteur afpakt en zelf gaat gebruiken, zegt Van der Steur in de brief. Handboeien om gewelddadige overlastplegers onder controle te krijgen blijft dus het enige ‘wapen’ van NS-personeel.

NS en de vakbonden hebben aangegeven begrip te hebben voor het besluit van de minister en dringen niet verder aan op bewapening van personeel. In april pleitte FNV Spoor ervoor om personeel te voorzien van wapens nadat enkele conducteurs waren mishandeld door gewelddadige reizigers.

Mishandeld

Zo werd een hoofdconducteur van NS op het station in Hoofddorp zodanig toegetakeld dat ze met botbreuken in haar gezicht naar het ziekenhuis moest worden gebracht. De regionale vervoerders riepen op om voor het gehele OV met een gezamenlijke aanpak te komen.

Het kabinet, de vakbonden en NS kondigden toen al maatregelen aan om agressie in of rond de trein tegen te gaan. Zo komt er politietoezicht op de 20 grootste stations, worden meer conducteurs ingezet op lijnen met een verhoogd risico, komt er meer cameratoezicht en gaan toegangspoortjes op stations sneller dicht. Een stationsverbod voor agressieve reizigers behoort ook tot de mogelijkheden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.