Intercity, trein, NS, foto: ProRail

NS rijdt met minder treinen vanwege hitte

Spoorvervoerder NS rijdt donderdag op een aantal spoortrajecten met minder treinen vanwege het warme weer. De aangepaste dienstregeling geldt voor de trajecten Gouda-Den Haag, Amsterdam Centraal-Alkmaar, Breukelen-Utrecht-Veenendaal, Rotterdam-Vlaardingen, Rotterdam-Gouda en Amsterdam-Enkhuizen.

NS wil met de aangepast dienstregeling ‘meer lucht’ in de dienstregeling creëren, voor het geval er net als woensdag storingen zijn die te maken hebben met het warme weer. De aangepaste dienstregeling duurt tot ongeveer 20.00 uur.

Hitteschouw

ProRail voert met dit weer extra controles, ook wel hitteschouwen genoemd, uit. Het staal wordt 70 graden en zet uit, waardoor kronkels in de sporen kunnen ontstaan. Ook spoorbruggen kunnen uitzetten, waardoor ze niet meer open en dicht kunnen. De hitte kan ook de elektronica van het spoor ontregelen. Daarnaast kunnen in de droge bermen brandjes onstaan, bijvoorbeeld als er vonken vrijkomen als treinen remmen.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

NS rijdt met minder treinen vanwege hitte | OVPro.nl
Intercity, trein, NS, foto: ProRail

NS rijdt met minder treinen vanwege hitte

Spoorvervoerder NS rijdt donderdag op een aantal spoortrajecten met minder treinen vanwege het warme weer. De aangepaste dienstregeling geldt voor de trajecten Gouda-Den Haag, Amsterdam Centraal-Alkmaar, Breukelen-Utrecht-Veenendaal, Rotterdam-Vlaardingen, Rotterdam-Gouda en Amsterdam-Enkhuizen.

NS wil met de aangepast dienstregeling ‘meer lucht’ in de dienstregeling creëren, voor het geval er net als woensdag storingen zijn die te maken hebben met het warme weer. De aangepaste dienstregeling duurt tot ongeveer 20.00 uur.

Hitteschouw

ProRail voert met dit weer extra controles, ook wel hitteschouwen genoemd, uit. Het staal wordt 70 graden en zet uit, waardoor kronkels in de sporen kunnen ontstaan. Ook spoorbruggen kunnen uitzetten, waardoor ze niet meer open en dicht kunnen. De hitte kan ook de elektronica van het spoor ontregelen. Daarnaast kunnen in de droge bermen brandjes onstaan, bijvoorbeeld als er vonken vrijkomen als treinen remmen.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.