Arriva, Spurt, trein

Omzetgroei voor Arriva ondanks winstdaling moederbedrijf DB

Deutsche Bahn-dochter Arriva heeft in de eerste helft van 2015 goede resultaten geboekt. De omzet van het spoorbedrijf steeg in deze periode in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met 165 miljoen euro (7,5 procent) tot bijna 2,4 miljard euro. Het aantal treinkilometers steeg met 2,5 procent tot 4,3 miljard. Opmerkelijk is dat moederbedrijf DB juist een winstdaling meldde.

DB meldde dinsdag een winstdaling voor de eerste helft van dit jaar, die met name te wijten zou zijn aan de stakingen van Duitse machinisten. Dit zorgde voor een kostenpost van 252 miljoen euro. De winst daalde van 642 miljoen euro in 2014 naar 391 miljoen euro in 2015. De omzet nam met 1,3 procent toe tot 20 miljard euro, mede door het effect van gunstige wisselkoerseffecten. Deutsche Bahn en de machinistenvakbond sloten begin juli een nieuwe cao. Daarmee zijn nieuwe werkonderbrekingen van de baan.

Het aantal vervoerde reizigers van Deutsche Bahn (DB) kromp mede door de stakingen met 1,6 procent tot 985 miljoen. Het bedrijf kondigde aan maatregelen te gaan nemen om efficiënter te werken en kosten te besparen. Tot 2020 wil het bedrijf alleen al bij het management 700 miljoen euro bezuinigen.

Miljoenen misgelopen

Volgens DB-directeur Rüdiger Grube is het bedrijf door de stakingen in totaal 500 miljoen euro misgelopen. Door de stakingen en slechte weersomstandigheden liep ook het goederenvervoer per spoor terug met zes procent.

Arriva, dat in veertien Europese landen regionaal openbaar vervoer en spoordiensten verzorgt, deed het in deze omstandigheden goed. De afgelopen tijd haalde het bedrijf verschillende concessies binnen, in Nederland bijvoorbeeld de omstreden Limburgse concessie. De vervoerder rijdt in Nederland met 1200 bussen, 101 treinen en 13 boten van de Waterbus. Wereldwijd telt Arriva 55.900 medewerkers, waarvan 5000 in Nederland.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Omzetgroei voor Arriva ondanks winstdaling moederbedrijf DB | OVPro.nl
Arriva, Spurt, trein

Omzetgroei voor Arriva ondanks winstdaling moederbedrijf DB

Deutsche Bahn-dochter Arriva heeft in de eerste helft van 2015 goede resultaten geboekt. De omzet van het spoorbedrijf steeg in deze periode in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met 165 miljoen euro (7,5 procent) tot bijna 2,4 miljard euro. Het aantal treinkilometers steeg met 2,5 procent tot 4,3 miljard. Opmerkelijk is dat moederbedrijf DB juist een winstdaling meldde.

DB meldde dinsdag een winstdaling voor de eerste helft van dit jaar, die met name te wijten zou zijn aan de stakingen van Duitse machinisten. Dit zorgde voor een kostenpost van 252 miljoen euro. De winst daalde van 642 miljoen euro in 2014 naar 391 miljoen euro in 2015. De omzet nam met 1,3 procent toe tot 20 miljard euro, mede door het effect van gunstige wisselkoerseffecten. Deutsche Bahn en de machinistenvakbond sloten begin juli een nieuwe cao. Daarmee zijn nieuwe werkonderbrekingen van de baan.

Het aantal vervoerde reizigers van Deutsche Bahn (DB) kromp mede door de stakingen met 1,6 procent tot 985 miljoen. Het bedrijf kondigde aan maatregelen te gaan nemen om efficiënter te werken en kosten te besparen. Tot 2020 wil het bedrijf alleen al bij het management 700 miljoen euro bezuinigen.

Miljoenen misgelopen

Volgens DB-directeur Rüdiger Grube is het bedrijf door de stakingen in totaal 500 miljoen euro misgelopen. Door de stakingen en slechte weersomstandigheden liep ook het goederenvervoer per spoor terug met zes procent.

Arriva, dat in veertien Europese landen regionaal openbaar vervoer en spoordiensten verzorgt, deed het in deze omstandigheden goed. De afgelopen tijd haalde het bedrijf verschillende concessies binnen, in Nederland bijvoorbeeld de omstreden Limburgse concessie. De vervoerder rijdt in Nederland met 1200 bussen, 101 treinen en 13 boten van de Waterbus. Wereldwijd telt Arriva 55.900 medewerkers, waarvan 5000 in Nederland.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.