Utrecht Centraal opent deel nieuwe stationshal: 12.000m2 erbij

Utrecht Centraal heeft sinds vrijdag een oppervlakte van 21.000 vierkante meter. De noordkant van de OV-terminal is die dag geopend, waarmee er 12.000m2 bij is gekomen. Als de stationshal in 2016 klaar is, dan zal het totale oppervlak 25.000m2 zijn. Ter vergelijking: de oppervlakte van de oude stationshal was 8000m2.

De uitbreiding van Utrecht Centraal is nodig om de reizigersgroei op te vangen. Op dit moment maken dagelijks ruim 280.000 mensen gebruik van het station, de komende tien jaar zal dit aantal naar verwachting toenemen tot 360.000 per dag.

Stationshal

Met de opening van de noordkant van de stationshal is 5/6 deel van de nieuwe OV-terminal in gebruik. De reiziger heeft meer ruimte door de opzet van de hal, het gebruik van materiaal en de hoogte van het dak. De golvende vorm van het dak zorgt daarnaast voor extra lichtinval.

Sinds vrijdag is het weer mogelijk om in een rechte lijn vanuit de stationshal winkelcentrum Hoog Catharijne in te lopen. De entree aan de Jaarbeurskant zit tegenover de ingang van het Stadskantoor. Sinds vrijdag is ook de zogeheten ‘interwijkverbinding’ geopend. Dit tien meter brede looppad aan de noordkant van het station is bedoeld voor niet-reizigers, die van de ene kant van het station naar de andere willen.

Winkels

Starbucks, AH to go, Smullers, Bruna en de vernieuwde Kiosk zijn naar de nieuwe hal verhuisd. AH to go heeft ook een winkel aan de interwijkverbinding. De fastfoodcourt opent een gedeeld terras. Daar komt deze maand een freshfood-versie bij. Ondertussen wordt gewerkt aan de inrichting van de andere units en aan de nieuwe tweede verdieping die een bar, bistro en restaurant krijgt.

In de nieuwe OV servicewinkel aan de Centrumzijde bieden U-OV en NS alle informatie over het openbaar vervoer in de regio en over het treinverkeer in binnen- en buitenland. Het huidige U-OV Servicepunt aan de Jaarbeurszijde blijft nog even open, maar wordt later dit jaar omgebouwd tot een gezamenlijke tweede OV servicewinkel.

Laatste bouwfase

De laatste bouwfase van het station is inmiddels gestart. Daarbij wordt het laatste stuk oude stationshal in tussenstappen afgebroken en opnieuw opgebouwd. De looproutes voor reizigers zullen nog af en toe worden aangepast. Eind 2016 zal de OV-terminal helemaal klaar zijn en een oppervlakte van 25.000 vierkante meter bestrijken.

Utrecht Centraal, nieuwe stationshal, foto: prorail
Reizigers werden via een rode loper ontvangen in de nieuwe stationshal.

Utrecht Centraal, nieuwe stationshal, foto:ProRail
De opening werd gevierd met muziek en dans.

Utrecht Centraal, nieuwe stationshal, foto: ProRail
Trotse blikken van medewerkers die aan de stationshal hebben gewerkt.

4
De eerste reizigers betreden het nieuwe deel van Utrecht Centraal.

5
De nieuwe stationshal biedt veel meer ruimte. Foto’s: ProRail

Auteur: Steven Don

2 reacties op “Utrecht Centraal opent deel nieuwe stationshal: 12.000m2 erbij”

Evert Bouws|04.08.15|17:16

De nieuwe OV-servicewinkel van NS en U-OV is zeker een aanwinst. U-OV bedient echter alleen de directe omgeving van de stad. Is er ook informatie over de streeklijnen van Connexxion en Arriva (en straks Syntus)?

Martijn van Best|05.08.15|14:49

Hoi Evert, via het twitterkanaal @Connexxion kun je sowieso je vragen aan het vervoersbedrijf stellen. Of anders via http://www.connexxion.nl/contact_met_klantenservice/123/

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Utrecht Centraal opent deel nieuwe stationshal: 12.000m2 erbij | OVPro.nl

Utrecht Centraal opent deel nieuwe stationshal: 12.000m2 erbij

Utrecht Centraal heeft sinds vrijdag een oppervlakte van 21.000 vierkante meter. De noordkant van de OV-terminal is die dag geopend, waarmee er 12.000m2 bij is gekomen. Als de stationshal in 2016 klaar is, dan zal het totale oppervlak 25.000m2 zijn. Ter vergelijking: de oppervlakte van de oude stationshal was 8000m2.

De uitbreiding van Utrecht Centraal is nodig om de reizigersgroei op te vangen. Op dit moment maken dagelijks ruim 280.000 mensen gebruik van het station, de komende tien jaar zal dit aantal naar verwachting toenemen tot 360.000 per dag.

Stationshal

Met de opening van de noordkant van de stationshal is 5/6 deel van de nieuwe OV-terminal in gebruik. De reiziger heeft meer ruimte door de opzet van de hal, het gebruik van materiaal en de hoogte van het dak. De golvende vorm van het dak zorgt daarnaast voor extra lichtinval.

Sinds vrijdag is het weer mogelijk om in een rechte lijn vanuit de stationshal winkelcentrum Hoog Catharijne in te lopen. De entree aan de Jaarbeurskant zit tegenover de ingang van het Stadskantoor. Sinds vrijdag is ook de zogeheten ‘interwijkverbinding’ geopend. Dit tien meter brede looppad aan de noordkant van het station is bedoeld voor niet-reizigers, die van de ene kant van het station naar de andere willen.

Winkels

Starbucks, AH to go, Smullers, Bruna en de vernieuwde Kiosk zijn naar de nieuwe hal verhuisd. AH to go heeft ook een winkel aan de interwijkverbinding. De fastfoodcourt opent een gedeeld terras. Daar komt deze maand een freshfood-versie bij. Ondertussen wordt gewerkt aan de inrichting van de andere units en aan de nieuwe tweede verdieping die een bar, bistro en restaurant krijgt.

In de nieuwe OV servicewinkel aan de Centrumzijde bieden U-OV en NS alle informatie over het openbaar vervoer in de regio en over het treinverkeer in binnen- en buitenland. Het huidige U-OV Servicepunt aan de Jaarbeurszijde blijft nog even open, maar wordt later dit jaar omgebouwd tot een gezamenlijke tweede OV servicewinkel.

Laatste bouwfase

De laatste bouwfase van het station is inmiddels gestart. Daarbij wordt het laatste stuk oude stationshal in tussenstappen afgebroken en opnieuw opgebouwd. De looproutes voor reizigers zullen nog af en toe worden aangepast. Eind 2016 zal de OV-terminal helemaal klaar zijn en een oppervlakte van 25.000 vierkante meter bestrijken.

Utrecht Centraal, nieuwe stationshal, foto: prorail
Reizigers werden via een rode loper ontvangen in de nieuwe stationshal.

Utrecht Centraal, nieuwe stationshal, foto:ProRail
De opening werd gevierd met muziek en dans.

Utrecht Centraal, nieuwe stationshal, foto: ProRail
Trotse blikken van medewerkers die aan de stationshal hebben gewerkt.

4
De eerste reizigers betreden het nieuwe deel van Utrecht Centraal.

5
De nieuwe stationshal biedt veel meer ruimte. Foto’s: ProRail

Auteur: Steven Don

2 reacties op “Utrecht Centraal opent deel nieuwe stationshal: 12.000m2 erbij”

Evert Bouws|04.08.15|17:16

De nieuwe OV-servicewinkel van NS en U-OV is zeker een aanwinst. U-OV bedient echter alleen de directe omgeving van de stad. Is er ook informatie over de streeklijnen van Connexxion en Arriva (en straks Syntus)?

Martijn van Best|05.08.15|14:49

Hoi Evert, via het twitterkanaal @Connexxion kun je sowieso je vragen aan het vervoersbedrijf stellen. Of anders via http://www.connexxion.nl/contact_met_klantenservice/123/

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.