Hoofdconducteur, trein, NS, perron

Vakbondsleden gaan akkoord met nieuwe cao NS

De leden van de Vakbond voor rijdend personeel (VVMC) zijn akkoord met de nieuwe cao voor NS-personeel. Ruim 98 procent van de leden gaf aan zich te kunnen vinden in de afspraken. Daarmee is een meerderheid van alle vakbondsleden in de sector akkoord met de cao-overeenkomst die de bonden afgelopen juni met NS op hoofdlijnen hebben gesloten.

De leden van CNV Vakmensen gingen op 24 juni al akkoord, ruim 90 procent van hen stemde in met de collectieve arbeidsovereenkomst. Leden van FNV Spoor brachten hun stem uit tussen 22 juni en 11 juli. Van de 589 meestemmende leden ging ruim 96 procent akkoord.

Seniorenregeling

Behalve een loonstijging van vijf procent in etappes is een gefaseerde onregelmatigheidstoeslag van negen procent binnen dezelfde periode toegekend voor personeel met wisselende diensten. In de nieuwe pensioenregeling wordt het maximale rendement (1,875 procent per jaar) van de premie gewaarborgd.

Hoewel de seniorenregeling voor huidig en nieuw roostergebonden personeel blijft bestaan, is het aantal leeftijdsdagen bevroren. De regeling stelt oudere werknemers in staat vanaf een bepaalde leeftijd minder dagen te werken. Nieuwe medewerkers die niet-roostergebonden werk verrichten (zoals kantoorpersoneel), kunnen geen aanspraak meer maken op dergelijke ouderenregelingen.

Duurzame inzetbaarheid

De komende tijd overlegt NS met de sociale partners over bredere maatregelen die de duurzame inzetbaarheid van personeel tijdens hun loopbaan waarborgen. Volgens NS gebeurt dat omdat medewerkers ‘steeds langer werken, fitter zijn en meer keuzemogelijkheden willen’. Hiervoor wordt een speciaal platform opgericht. In het akkoord staat ook dat er tweehonderd banen bijkomen voor mensen die deels arbeidsongeschikt zijn.

Op 4 juni bereikten de bonden een akkoord met NS over een nieuwe cao, na een marathonsessie van 25 uur onderhandelen. De overeenkomst loopt tot en met oktober 2017 en geldt voor circa 16.000 medewerkers, waaronder machinisten, conducteurs, servicepersoneel, monteurs en kantoorpersoneel.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.