Reizigers, station, Den Haag, centraal

Steeds meer voorwerpen blijven achter in de trein

In de eerste helft van 2015 lieten reizigers 47.543 voorwerpen achter in de trein. Dat is meer dan in dezelfde periode vorig jaar (44.000) en het jaar daarvoor (39.000). Verreweg de meeste voorwerpen die reizigers in de trein achterlaten zijn vervoersbewijzen, op grote afstand gevolgd door identiteitsbewijzen en mobiele telefoons.

Doorgaans lukt het om in meer dan zestig procent van de gevallen zoekgeraakte spullen in de trein of op het station terug te bezorgen bij de rechtmatige eigenaar, meldt NS. Gek genoeg groeit de hoeveelheid verloren voorwerpen, maar daalt het aantal meldingen van verlies. In de eerste helft van 2015 was in 55 procent van de gevallen melding gemaakt van verloren voorwerpen, terwijl dit in 2013 en 2014 nog 62 procent was. NS roept reizigers daarom op vooral melding te maken van het verlies van hun spullen.

Door het gebruik van sociale media en alert handelen van NS-personeel komen objecten steeds sneller terug bij de rechtmatige eigenaar, meldt de vervoerder. Doorgaans lukt het ook om zoekgeraakte spullen in de trein of op het station in meer dan zestig procent van de gevallen terug te bezorgen bij de rechtmatige eigenaar.

Koffers en tassen

NS zag afgelopen winter een lichte daling in het aantal handschoenen en jassen, waarschijnlijk door de milde winter. Daarentegen blijven koffers, tassen en brillen vaker achter, mogelijk door het toegenomen aantal toeristen in Nederland. Opmerkelijke objecten die nog op zoek zijn naar hun rechtmatige eigenaar zijn twee compleet nieuwe strijkplanken en een elektronische bijbel.

Vergeten spullen die door NS-personeel worden gevonden, blijven vijf dagen op het station waar de spullen zijn ingeleverd. Reizigers kunnen binnen deze periode hun voorwerpen kosteloos ophalen. Daarna gaat het voorwerp naar het Centraal Bureau Gevonden Goed. Indien de rechtmatige eigenaar zich meldt of wordt gevonden, krijgt die het eigendom thuisgestuurd. Dit kost minimaal 15 euro aan verwerking- en verzendkosten. Wie melding wil maken van een verloren voorwerp, kan een online formulier invullen.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.