NS-dochter Abellio legt zich neer bij gunning Duitse concessie aan DB Regio

NS-dochter Abellio legt zich neer bij de gunning van de concessie voor het Bahnnetz-West passagierstraject in de Duitse deelstaat Schleswig-Holstein aan DB Regio. De concessie werd deze zomer toegekend, het was in Duitsland al publiek geheim dat de dochtermaatschappij van Deutsche Bahn met de concessie aan de haal zou gaan. Enkele Duitse media meldden eerder dat Abellio bezwaar zou aantekenen. Dat klopt niet, zegt een woordvoerder van moederbedrijf NS.

“Waarschijnlijk is er verwarring ontstaan omdat er gezegd is dat Abellio zich zou beraden op het maken van bezwaar”, aldus woordvoerder Eric Trinthamer. “Dat is gebruikelijk, want er is altijd een periode van zes weken dat je bij een dergelijke gunning bezwaar kunt maken.” De concessie betreft twee lijnen: de 238 kilometer lange RE6-route van station Hamburg-Altona naar het plaatsje Westerland op het eiland Sylt, ter hoogte van de grens tussen Duitsland en Denemarken en de kortere RB62 van Heide naar Itzehoe. Zo’n 18.000 reizigers maken dagelijks gebruik van deze routes in de noordelijke Duitse deelstaat. De nieuwe concessie gaat eind 2016 in.

Betere aansluiting

Onder het nieuwe contract met DB Regio valt een snelverbinding in de zomerweekenden die twintig minuten sneller gaat dan normaal. Ook komen er meer zitplaatsen in de spits. Verder belooft DB Regio wifi in de trein en betere aansluiting met andere lijnen. Het is al bekend welke treinen op de routes gaan rijden, omdat de voertuigen onder een ander contract vielen: dit zijn vijftien locomotieven van Bombardier met negentig wagons en drie Alstom Lint-combinaties.

Het traject staat in Duitsland bekend als de Marschbahn en is in verschillende vormen al in gebruik sinds 1920. Sylt is een Noord-Fries waddeneiland en een populaire vakantiebestemming. Het eiland is enkel via een dijk waarover een spoorlijn is gelegd met het vasteland verbonden,

Auteur: Steven Don

2 reacties op “NS-dochter Abellio legt zich neer bij gunning Duitse concessie aan DB Regio”

MarJan Smit|25.08.15|11:12

Het eiland Sylt is niet met een spoorbrug, maar door een dijk met het vasteland verbonden, waarover een spoorlijn gelegd is. Er rijden daar doorgaande treinen over en autotreinen vanaf Niebüll direct tegenover Sylt.

Jan Smit, Millingen aan de Rijn

Martijn van Best|26.08.15|09:55

Dank voor de toelichting! We passen dit even aan.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.