Tweede Kamer

Kamermotie: voorlopig geen verkoop onderdelen NS

Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft dinsdag een motie aangenomen waarin ze de regering verzoekt geen onomkeerbare stappen te nemen rond de NS totdat de uitkomsten van de Fyra-enquête door de Kamer zijn behandeld. Daarmee doelt de Kamer op de mogelijke verkoop van onderdelen van NS, zoals Qbuzz. Daarover doken de laatste weken hardnekkige geruchten op. De motie was ingediend door SP-kamerlid Farshad Bashir.

In de motie stelt de Kamer dat er voorlopig geen beslissingen over de bedrijfsvoering van het spoorbedrijf moeten worden genomen, gezien de ‘meerdere ernstige onregelmatigheden’ die de afgelopen tijd bij NS hebben plaatsgevonden.

Ook wijst de Tweede Kamer op de aanpassing van de statuten van NS, die zich onder andere beraadt op haar rol in de regionale vervoersmarkt. Voordat dit allemaal rond is en de resultaten van de Fyra-enquête zijn gepresenteerd, moeten er over de bedrijfsvoering van NS geen blijvende beslissingen worden genomen.

Verkoop Qbuzz

Eerder schreef minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem al in een brief aan de Tweede Kamer dat besluiten over de toekomst van NS-onderdelen pas aan de orde zijn wanneer NS de heroriëntatie van haar rol op de regionale vervoersmarkt heeft afgerond. Tot die tijd acht de minister het ‘niet opportuun’ om vooruit te lopen op de uitkomsten van de heroriëntatie, zo schreef hij. Zijn ministerie is enige aandeelhouder van NS.

Een en ander speelt tegen de achtergrond van hardnekkige geruchten dat Qbuzz, het busbedrijf van NS, mogelijk in handen zou komen van de Franse spoorwegen SNCF. Meer in het bijzonder zou het gaan om vervoerder Keolis, waarvan de aandelen in meerderheid in handen zijn van SNCF. Dat bedrijf is weer eigenaar van Syntus, dat in Nederland concessies uitvoert. Anonieme bronnen meldden dat NS het bedrijfsonderdeel Qbuzz wilde afstoten in ruil voor aandelen in de hogesnelheidslijn Thalys.

Aanbesteding

De verkoop zou een direct gevolg zijn van het aanbestedingstraject in Limburg, waar NS-dochter Qbuzz/Abellio fraude had gepleegd. NS bevestigt tot nu toe geen enkele van deze berichten. Volgens woordvoerders van zowel NS als het ministerie van Financiën zijn geruchten over mogelijke gevolgen voor onderdelen van NS voorbarig.

De medezeggenschapsraad (OR) van Qbuzz heeft volgens NS de toezegging gekregen dat zij betrokken wordt bij ‘mogelijke besluiten’ die het resultaat zijn van de heroriëntatie van NS. “Tot die tijd zullen geen onomkeerbare besluiten genomen worden of geen regionale OV activiteiten worden afgestoten.” Volgens NS was de OR van Qbuzz hiermee gerustgesteld.

Lees ook:

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.