Nieuwe NS-topman Van Boxtel noemt zijn bedrijf ‘gewond dier’

Een gewond dier waar de gieren omheen cirkelen. Zo beschreef de nieuwe president-directeur van NS, Roger van Boxtel, zijn nieuwe werkgever. De kersverse opvolger van Timo Huges wil dat het bedrijf opener wordt, ook richting concurrenten, en dat er eerlijker wordt gepraat en opgetreden. Hij liet een aantal positieve punten ook niet onbenoemd. “We voldoen aan zeer hoge normen op een van de drukst bereden sporen ter wereld.”

Van Boxtel deed de uitspraken in het Financieel Dagblad. De insteek leek hierbij vooral om duidelijk te maken hoe slecht het bedrijf er op dit moment voor staat. Hij zegt daarnaast dat er erg veel moet veranderen. Het CDA gaat naar aanleiding van de vragen opheldering vragen aan Mansveld en Dijsselbloem.

Hete herfst

De komende periode komen er vier kritische rapporten over de NS naar buiten. Daar bovenop volgt er nog een enquete over het hele Fyra-verhaal. Van Boxtel waarschuwt alvast dat het een ‘hete herfst’ gaat worden. De topman lijkt daarmee niet alleen de politiek en de media, maar ook de werknemers van NS te alarmeren voor wat komen gaat. “De NS is een gewond dier waar de gieren omheen cirkelen. En een gewond dier wordt opgegeten, of de wond heelt en het komt snel weer op zijn benen.”

Van Boxtel spreekt van een zwak normbesef bij de NS. Hij wil dat de openheid van het bedrijf voorop komt te staan, ook richting concurrenten. Eerlijkheid komt centraal te staan in de organisatie, waarvoor er volgens de topman intern een cultuuromslag nodig is. “Er moet meer saamhorigheid komen tussen de verschillende takken van de NS.”

Bedrijf verdient geloofwaardigheid

Het is niet alleen kritiek waarmee Van Boxtel van leer trekt. Hij benadrukt ook dat er grote delen van het bedrijf goed lopen en dat hij onder de indruk is van de dagelijkse prestaties. “We vervoeren zonder noemenswaardige problemen een half miljoen mensen extra mensen binnen een paar dagen naar Sail in Amsterdam”, zegt hij tegen het Financieel Dagblad. “We voldoen aan zeer hoge normen op een van de drukst bereden sporen ter wereld. Daarom verdient het bedrijf het om aan geloofwaardigheid terug te winnen.”

Martijn van Helvert, Tweede Kamerlid van het CDA, gaat opheldering vragen over de uitspraken van de nieuwe president-directeur van de NS. Hij vraagt zich af of staatssecretaris Mansveld en Dijsselbloem op de hoogte waren van de ‘deplorabele toestand’ van het spoorbedrijf, zo zegt hij tegenover BNR Nieuwsradio.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Lars Verpalen

3 reacties op “Nieuwe NS-topman Van Boxtel noemt zijn bedrijf ‘gewond dier’”

Ibo De Joode|06.10.15|16:01

Ik heb het artikel niet gelezen, maar als regelmatig gebruiker van NS kan ik mij totaal niet vinden in een uitspraak zoals: “De insteek leek hierbij vooral om duidelijk te maken hoe slecht het bedrijf er op dit moment voor staat”. Ik ondervind ook wel eens ongemak, maar om nu deze woorden te gebruiken? Rijden er haast geen treinen? Zijn er veel te laat? Heeft het bedrijf grote verliezen? ……Als het gaat om gerommel in de top, laat dan niet het hele bedrijf er voor bloeden.

Kees Nobel|06.10.15|19:34

Ik ben het helemaal met Ibo de Joode eens.

Evert Bouws|10.10.15|00:50

Naar mijn mening missen bovenstaande reacties het punt waar het bij NS de afgelopen tijd erg fout is gegaan. Vooral het geblunder rond de aanbesteding van het OV in Limburg, nog maar pas geleden, was toch echt een zeer ernstige ontsporing. Voeg daarbij het Fyra-debacle, en je kunt echt spreken van een serieus probleem voor NS. Het is niet niks, als er een parlementaire enquête moet worden ingesteld naar de gang van zaken rond NS.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.