Enquêtecommissie Fyra presenteert op 28 oktober eindrapport

De parlementaire enquêtecommissie Fyra brengt op woensdag 28 oktober haar eindrapport uit. Doel van het onderzoek van de parlementaire enquêtecommissie is te achterhalen waarom de plannen voor de Fyra-treindienst over de HSL-Zuid niet zijn gerealiseerd.

Fyra is de merknaam van een trein die met hoge snelheid tot 250 kilometer per uur tussen Nederland en België zou gaan rijden over de HSL-Zuid. De Fyra werd 5,5 jaar later geleverd dan was afgesproken. Bij de ingebruikname van de trein waren er vrijwel meteen problemen. Treinen vielen uit of hadden veel vertraging. Nog geen veertig dagen na de start van de dienst tussen Amsterdam en Brussel werd de Fyra van het spoor gehaald.

Parlementaire enquête

De Tweede Kamer heeft op donderdag 19 december 2013 besloten een parlementaire enquête te houden naar de Fyra. De enquêtecommissie onder voorzitterschap van Madeleine van Toorenburg (CDA) heeft onderzocht hoe de aanbesteding van het vervoer over de HSL-Zuid is verlopen. Daarbij keek zij ook naar de relatie tussen de Staat als opdrachtgever en aandeelhouder, en NS als opdrachtnemer. De enquêtecommissie onderzoekt hoe de treinen zijn aanbesteed en hoe de keuze voor de bouwer AnsaldoBreda is gemaakt.

Bij het ontwerpen en bouwen van de treinen waren verschillende partijen betrokken. De commissie onderzocht wat hun rol daarbij was en manier van handelen. Verder wilde de commissie weten wat de rol was van de verschillende partijen bij de toelating van de treinen op het spoor, hoe zij die rol hebben ingevuld en hoe het besluit om de treinen uit de dienst te halen tot stand is gekomen. Ook keek de commissie naar het alternatief voor de Fyra. In het onderzoek komt ook de rol van de Tweede Kamer en de samenwerking met de Belgische partijen aan de orde.

Auteur: Marieke van Gompel

1 reactie op “Enquêtecommissie Fyra presenteert op 28 oktober eindrapport”

Jos Nederend|28.10.15|08:54

Komt het eindrapport ook beschikbaar voor de geïnteresseerde lezer en hoe is dat dan te bestellen?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Enquêtecommissie Fyra presenteert op 28 oktober eindrapport | OVPro.nl

Enquêtecommissie Fyra presenteert op 28 oktober eindrapport

De parlementaire enquêtecommissie Fyra brengt op woensdag 28 oktober haar eindrapport uit. Doel van het onderzoek van de parlementaire enquêtecommissie is te achterhalen waarom de plannen voor de Fyra-treindienst over de HSL-Zuid niet zijn gerealiseerd.

Fyra is de merknaam van een trein die met hoge snelheid tot 250 kilometer per uur tussen Nederland en België zou gaan rijden over de HSL-Zuid. De Fyra werd 5,5 jaar later geleverd dan was afgesproken. Bij de ingebruikname van de trein waren er vrijwel meteen problemen. Treinen vielen uit of hadden veel vertraging. Nog geen veertig dagen na de start van de dienst tussen Amsterdam en Brussel werd de Fyra van het spoor gehaald.

Parlementaire enquête

De Tweede Kamer heeft op donderdag 19 december 2013 besloten een parlementaire enquête te houden naar de Fyra. De enquêtecommissie onder voorzitterschap van Madeleine van Toorenburg (CDA) heeft onderzocht hoe de aanbesteding van het vervoer over de HSL-Zuid is verlopen. Daarbij keek zij ook naar de relatie tussen de Staat als opdrachtgever en aandeelhouder, en NS als opdrachtnemer. De enquêtecommissie onderzoekt hoe de treinen zijn aanbesteed en hoe de keuze voor de bouwer AnsaldoBreda is gemaakt.

Bij het ontwerpen en bouwen van de treinen waren verschillende partijen betrokken. De commissie onderzocht wat hun rol daarbij was en manier van handelen. Verder wilde de commissie weten wat de rol was van de verschillende partijen bij de toelating van de treinen op het spoor, hoe zij die rol hebben ingevuld en hoe het besluit om de treinen uit de dienst te halen tot stand is gekomen. Ook keek de commissie naar het alternatief voor de Fyra. In het onderzoek komt ook de rol van de Tweede Kamer en de samenwerking met de Belgische partijen aan de orde.

Auteur: Marieke van Gompel

1 reactie op “Enquêtecommissie Fyra presenteert op 28 oktober eindrapport”

Jos Nederend|28.10.15|08:54

Komt het eindrapport ook beschikbaar voor de geïnteresseerde lezer en hoe is dat dan te bestellen?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.