Arriva, trein, Eemshaven, foto: provincie Groningen

Deutsche Bahn denkt aan gedeeltelijke verkoop van Arriva

De spoorwegonderneming Deutsche Bahn overweegt de internationale dochteronderneming Arriva Groep, waar ook Arriva Nederland onder valt, gedeeltelijk te verkopen of naar de beurs te brengen. De zakenbank Lazard is ingehuurd om mogelijke opties te onderzoeken. Deutsche Bahn heeft geld nodig om te kunnen investeren in de eigen Duitse markt, nu de concurrentiepositie van het bedrijf wordt bedreigd door de komst van buitenlandse spoorwegondernemingen en bedrijven die goedkoop lucht- en busvervoer aanbieden. Dit meldt persbureau Reuters.

Deutsche Bahn kocht Arriva in 2010 voor 1,77 miljard euro, maar het moederbedrijf verwacht dat Arriva nu 3,5 miljard waard is. Dat bedrag is berekend op basis van vergelijkbare Britse OV-bedrijven binnen de sector. Arriva Groep opereert in veertien Europese landen en is een van de grootste personenvervoerders in Europa. Het bedrijf heeft 55.900 werknemers die anderhalf miljard reizigers vervoeren. Arriva Nederland kan nog geen uitspraken doen over de gevolgen voor het regionale bus- en treinvervoer.

Staatsbedrijf

Naast Arriva overweegt Deutsche Bahn ook de andere internationale dochteronderneming DB Schenker – een vervoerder van vrachtverkeer – naar de beurs te brengen of te verkopen. Lazard gaat de komende maanden onderzoeken welke mogelijkheden het concern heeft, zodat die besproken kunnen worden tijdens de vergadering van de raad van commissarissen in december.

De beursgang of verkoop van deze afdelingen is nodig omdat het Duitse moederbedrijf haar winst vorig jaar met zes procent zag dalen. Topman Rüdiger Grube moet de spoorwegonderneming reorganiseren om in vijf jaar 700 miljoen euro te kunnen besparen. De uiteindelijke beslissing voor de beursgang ligt bij de Duitse overheid, die honderd procent eigenaar is van Deutsche Bahn. In 2008 hield de overheid een gedeeltelijke verkoop van een minderheidsbelang van Deutsche Bahn nog tegen. Als de beursgang doorgaat, zal een kwart van de aandelen waarschijnlijk in het tweede kwartaal van 2016 op de beurs genoteerd staan.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Deutsche Bahn denkt aan gedeeltelijke verkoop van Arriva | OVPro.nl
Arriva, trein, Eemshaven, foto: provincie Groningen

Deutsche Bahn denkt aan gedeeltelijke verkoop van Arriva

De spoorwegonderneming Deutsche Bahn overweegt de internationale dochteronderneming Arriva Groep, waar ook Arriva Nederland onder valt, gedeeltelijk te verkopen of naar de beurs te brengen. De zakenbank Lazard is ingehuurd om mogelijke opties te onderzoeken. Deutsche Bahn heeft geld nodig om te kunnen investeren in de eigen Duitse markt, nu de concurrentiepositie van het bedrijf wordt bedreigd door de komst van buitenlandse spoorwegondernemingen en bedrijven die goedkoop lucht- en busvervoer aanbieden. Dit meldt persbureau Reuters.

Deutsche Bahn kocht Arriva in 2010 voor 1,77 miljard euro, maar het moederbedrijf verwacht dat Arriva nu 3,5 miljard waard is. Dat bedrag is berekend op basis van vergelijkbare Britse OV-bedrijven binnen de sector. Arriva Groep opereert in veertien Europese landen en is een van de grootste personenvervoerders in Europa. Het bedrijf heeft 55.900 werknemers die anderhalf miljard reizigers vervoeren. Arriva Nederland kan nog geen uitspraken doen over de gevolgen voor het regionale bus- en treinvervoer.

Staatsbedrijf

Naast Arriva overweegt Deutsche Bahn ook de andere internationale dochteronderneming DB Schenker – een vervoerder van vrachtverkeer – naar de beurs te brengen of te verkopen. Lazard gaat de komende maanden onderzoeken welke mogelijkheden het concern heeft, zodat die besproken kunnen worden tijdens de vergadering van de raad van commissarissen in december.

De beursgang of verkoop van deze afdelingen is nodig omdat het Duitse moederbedrijf haar winst vorig jaar met zes procent zag dalen. Topman Rüdiger Grube moet de spoorwegonderneming reorganiseren om in vijf jaar 700 miljoen euro te kunnen besparen. De uiteindelijke beslissing voor de beursgang ligt bij de Duitse overheid, die honderd procent eigenaar is van Deutsche Bahn. In 2008 hield de overheid een gedeeltelijke verkoop van een minderheidsbelang van Deutsche Bahn nog tegen. Als de beursgang doorgaat, zal een kwart van de aandelen waarschijnlijk in het tweede kwartaal van 2016 op de beurs genoteerd staan.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.