veoliatrein

Veolia gaat in beroep tegen besluit OV-concessie Limburg

Veolia Transport Nederland gaat in beroep bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) tegen het besluit op het bezwaar dat vorige week is genomen door de provincies Limburg en Gelderland. De provincies bepaalden dat de OV-concessie in Limburg definitief naar Arriva zou gaan.

Veolia kan zich niet vinden in de argumentatie van beide Gedeputeerde Staten. Veolia vindt dat ze is tegengewerkt door NS en Abellio. “NS heeft een duidelijke rol in de Spoorwegwet om informatie en faciliteiten beschikbaar te stellen aan alle partijen en dat heeft NS onvoldoende gedaan. Abellio heeft zich naar de andere partijen Arriva en Veolia misdragen.”

GS motiveren haar beslissing door te stellen dat Arriva op dezelfde wijze is tegengewerkt door NS als Veolia. Door Abellio uit te sluiten in de aanbestedingsprocedure OV-concessie Limburg zou het level playing field weer hersteld zijn. Veolia is het hier echter niet mee eens en vindt dat er een heraanbesteding moet komen. “Het spel moet eerlijk worden gespeeld en dat is nu niet gebeurd”, aldus Nicky Jansen, woordvoerder van Veolia.

College van Beroep voor het bedrijfsleven

Het besluit van GS over de aanbesteding is nog niet definitief. Veolia gaat in beroep bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven, de hoogste rechter die uitspraak kan doen in deze zaak. Met de OV-concessie in Limburg is zo’n 2 miljard euro gemoeid.

Wanneer Veolia inderdaad in het gelijk wordt gesteld door het CBb, ligt er een taak voor voor de provincie Limburg die dan met nieuwe eisen moet komen. “Wanneer wij in het gelijk worden gesteld, moet de aanbesteding helemaal opnieuw. Er moet dan sowieso een nieuw bestek komen”, aldus Jansen.

Oneerlijke aanbesteding

“De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft inmiddels vastgesteld dat Veolia is tegengewerkt op onderdelen waarop zij op grond van de wet door NS had moeten worden geholpen. Daarom is de aanbestedingsprocedure volstrekt oneerlijk verlopen.” Een heraanbesteding is de enige eerlijke oplossing, zo vindt Veolia.

Veolia verklaart dat ze in de originele aanbesteding de aanvullende drie miljoen alleen vroeg omdat ze niet de juiste informatie had. Het doet verder niet ter zake dat Arriva deels dezelfde problemen heeft ondervonden en daar per saldo beter mee om is gegaan. Alle meedingende partijen hadden geen hinder mogen ondervinden.

Fraude Abellio

In eerste instantie won Abellio de aanbesteding, totdat duidelijk werd dat de dochteronderneming van NS gefraudeerd had tijdens de aanbesteding. De OV-concessie werd hierna aan Arriva gegund, omdat deze partij onmiddellijk aan de eisen van de provincie wist te voldoen. Veolia vroeg daarentegen in de originele aanbesteding een aanvullende exploitatiebijdrage van 3 miljoen euro naast de maximale exploitatiebijdrage van 55,5 miljoen per jaar. GS bepaalden dat elke inschrijver die om meer geld vroeg dan de aanvullende exploitatiebijdrage sowieso niet in aanmerking kwam voor de gunning.

Inge Jacobs

Lees ook: Limburg verklaart bezwaren Veolia ongegrond, OV-concessie definitief naar Arriva

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.