veoliatrein

Veolia dient schadeclaim in vanwege OV-concessie Limburg

Spoorvervoerder Veolia gaat een schadeclaim indienen bij concurrent NS. Veolia wil financiële compensatie voor de schade die het OV-bedrijf heeft geleden door de aanbestedingsfraude van NS bij de OV-concessie in Limburg. Dit meldt een woordvoerder van Veolia aan BNR. 

Veolia wil gecompenseerd worden voor de manuren die het bedrijf heeft geïnvesteerd in de bieding voor de Limburgse OV-concessie en in de juridische zaken die Veolia heeft lopen. Veolia heeft hiertoe besloten nadat afgelopen vrijdag het onderzoeksrapport van advocatenbureau De Brauw naar buiten werd gebracht.

Hoogte schadeclaim

Op basis van het rapport van De Brauw concludeert Veolia dat er nog meer aan de hand is dan de vervoerder al dacht. De woordvoerder kan nog niet zeggen hoe hoog de schadeclaim aan de NS zal worden. Er loopt nog een strafrechtelijk onderzoek naar de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

Veolia roept al langere tijd om een geheel nieuwe aanbesteding in Limburg en Gelderland. Begin dit jaar werd die concessie eerst aan Abellio gegund, totdat bleek dat de NS een voormalige medewerker van Veolia ingehuurd had en zo gevoelige bedrijfsinformatie kreeg doorgespeeld.

Rechtszaak

Nadat de fraude aan het licht kwam, werd de concessie zonder nieuwe aanbesteding aan Arriva gegund. Veolia diende bezwaren in bij een adviescommissie van de provincie, maar deze commissie veegde die bezwaren van tafel. Volgens de provincie deed Veolia een bod dat meer kostte dan het maximum budget. De vastgestelde onregelmatigheden door Abellio hadden daarop geen invloed en daarom was dit geen reden om over te gaan tot een nieuwe aanbesteding.

Veolia verklaarde daarop niet scherp te hebben ingeschreven omdat het bedrijf bepaalde risico’s moest incalculeren. Zo zou NS bepaalde diensten niet willen inleveren en informatie die nodig was om een goed bod uit te brengen niet hebben gedeeld. Nu loopt er een nieuwe procedure bij de hoogste rechter, waarmee Veolia hoopt alsnog een heraanbesteding te krijgen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.