Weer Kamervragen aan Dijsselbloem over bonus Timo Huges

Minister Jeroen Dijsselbloem moet zich opnieuw verantwoorden voor de bonus die de voormalig NS-topman Timo Huges heeft gekregen. De politieke partijen D66, SP en CDA hebben namelijk Kamervragen gesteld over een mail die de NS naar het ministerie van Financiën zou hebben verzonden. Die mail zou bewijs zijn dat de minister wel degelijk voor 17 juni wist van de hoge bonus die Huges in maart ontving. Eerder zei Dijsselbloem dat hij in juni voor het eerst hoorde dat die bonus al was uitbetaald. 

In een reactie op eerdere Kamervragen zei de minister pas te hebben gehoord over de bonus toen zijn medewerkers op 17 juni bij NS navraag gingen doen. Volgens Dijsselbloem was die bonus van Huges te vroeg uitbetaald, omdat er in maart nog geen definitieve overeenstemming was bereikt door de Raad van Commissarissen en het ministerie over het pakket beloningen voor de NS-top.

Bonus

Het was ‘bij de Raad van Commissarissen, de aandeelhouder en het publiek niet bekend dat de variabele beloningen aan beide bestuurders reeds waren toegekend en uitgekeerd’, reageerde Dijsselbloem destijds. D66, SP en CDA durven hier nu aan te twijfelen omdat er volgens hun in april een mail is verzonden, waarin de NS spreekt over de ‘variabele beloning’.

In februari hadden de Raad van Commissarissen en de minister een voorlopige overeenstemming bereikt. In die voorlopige overeenkomst zou aan Huges een bonus van 17,5 procent worden toegekend, maar volgens de minister had dat geld pas uitgereikt mogen worden nadat de overeenstemming definitief was bereikt.

Kamervragen

Volgens de D66, de SP en het CDA staat in de mail van NS aan het ministerie van Financiën beschreven dat de statutaire directie van NS de variabele beloning al heeft gekregen. Die mail werd verzonden op 14 april. De Kamerleden concluderen daaruit dat Dijsselbloem al voor juni wist dat de bonus was toegekend.

Dijsselbloem wordt gevraagd of hij antwoord wil geven op de vraag waarom hij gezegd heeft dat hij niet van de hoge beloningen wist. Ook willen de Kamerleden alle communicatie tussen het ministerie van Financiën en de NS in de periode tussen 10 februari en 17 juni 2015 inzien.

Aftreden Huges

Deze zomer noemde minister Dijsselbloem de bonus over 2014 van de voormalige directeur van NS nog onacceptabel. Huges zou als bestuurder van een staatsbedrijf het volste vertrouwen moeten hebben van de aandeelhouder en Dijsselbloem was dat vertrouwen volledig in Huges verloren, schreef hij in een brief aan de Tweede Kamer. Huges stapte in juni op. Volgens de minister heeft Huges zelf het initiatief genomen om zijn bonus zo vroeg te laten uitbetalen.

Lees ook: Bonus voormalig NS-topman te vroeg uitbetaald

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.