ConsumentenClaim wil massaclaim indienen bij NS over volle treinen

volle trein, NS, drukte, reizigers

Het claimbedrijf ConsumentenClaim gaat een flinke schadeclaim indienen bij NS wegens volle treinen. ConsumentenClaim dient die massaclaim in namens alle reizigers die overlast ondervinden van de overvolle treinen van de spoorwegmaatschappij en het tekort aan zitplaatsen. ConsumentenClaim is gespecialiseerd in dergelijke massaclaims en denkt een goede kans te hebben om geld los te krijgen bij NS.

Dit jaar kreeg reizigersvereniging Rover een recordaantal klachten binnen over volle treinen en de organisatie verwacht dat dit alleen nog meer gaat stijgen. ConsumentenClaim wil daarom aan de rechter voorleggen dat de NS meer treinen moet inzetten of reizigers een schadevergoeding behoort te geven. Reizigers kunnen zich voor de website aanmelden om in aanmerking te komen voor de schadeclaim.

Overlast

De NS laat weten de drukte in de trein te betreuren. Volgens de spoorwegmaatschappij zitten er nu veel nieuwe studenten in de trein, maar is de NS de laatste tijd ook regelmatig geconfronteerd met storingen. Daarom worden treinen drukker. Volgens een woordvoerder ziet NS de claim met belangstelling tegemoet. “De NS spant zich in om voldoende capaciteit te bieden, maar staan in de trein is niet altijd te voorkomen op korte stukken, zeker niet na storingen”, zo zegt de woordvoerder.

Volgens ConsumentenClaim biedt NS weliswaar geen garantie op een zitplaats, maar staat wel in de algemene voorwaarden dat NS een inspanningsverplichting heeft om een zitplaats te verzorgen voor reizigers. Directeur Stef Smit van ConsumentenClaim is van mening dat NS nu niet aan die plicht. Het is daarom tijd dat een rechter hier uitspraken over doet. Hoe hoog de claim wordt, kan Smit nog niet zeggen.

Claim

In oktober ontving Rover bijna 2500 klachten over volle treinen en in november steeg dit aantal naar 3600 klachten. De meeste klachten kwamen van reizigers van Utrecht Centraal, gevolgd door Woerden, Hilversum en Amsterdam Centraal. Het probleem van volle treinen zal waarschijnlijk nog ernstiger worden omdat de NS van plan is eind dit jaar oude treinen uit de roulatie te nemen, terwijl er nog geen vervangend materieel klaarstaat.

Staatssecretaris Sharon Dijksma luidde twee weken geleden ook al de noodklok omdat de treinen van NS te vol zijn en nog voller zouden worden. NS kreeg de opdracht om een pakket noodmaatregelen te ontwikkelen om het probleem van de volle treinen op te lossen. Een van de opties is om de eerste klas open te stellen tijdens de spitsuren.

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.