Beveiliger, NS, OV, sociale veiligheid

Aantal geweldsincidenten tegen NS-personeel gedaald

De NS heeft in het afgelopen jaar het aantal gevallen van agressie tegenover haar medewerkers met ruim honderd incidenten zien dalen tegenover een jaar eerder. In 2014 werden er nog 774 incidenten gemeld en in 2015 ‘slechts’ 642. Volgens de spoorvervoerder gaan maatregelen van NS en de overheid steeds meer in elkaar grijpen om zo agressie in het OV een halt toe te roepen.

Overigens wil de spoorvervoerder niet beweren dat de maatregelen die het afgelopen jaar zijn genomen de directe aanleiding zijn voor het verminderde aantal gevallen van geweld. Maar het betere samenspel tussen de gesloten poortjes op stations, terugkeer van politie en meer beveiligers op het spoor en de plaatsing van camera’s op de stations hebben hoogstwaarschijnlijk wel positieve effecten op de hoeveelheid incidenten.

Maatregelen

Donderdagmiddag spreekt de Tweede Kamer over de mishandeling van NS-personeel en alle veiligheidsmaatregelen die in het afgelopen jaar genomen zijn. Voorafgaand aan dit debat zei CDA-Kamerlid Martijn van Helvert al tegen Nu.nl dat hij vond dat de genomen maatregelen nog lang niet ver genoeg gaan. Hij vond de maatregelen op zichzelf goed, maar de uitvoering en handhaving zouden nog wel wat te wensen overlaten. Ook de vakbonden geven aan dat er nog wel wat te verbeteren valt op het gebied van sociale veiligheid.

Van Helvert wil dat staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu uitleg geeft over de maatregelen. Begin vorig jaar ontwikkelden NS, ProRail, het ministerie van Binnenlandse Zaken verschillende maatregelen om geweld tegen NS-personeel terug te dringen. De poortjes moesten sneller gesloten worden, er werden meer medewerkers ingezet en gebiedsagenten keerden terug op de stations. Ook ging NS gebruikmaken van camera’s en bodycams. NS kan ook sinds enkele maanden reis- en verblijfsverboden opleggen aan reizigers die zich te erg misdragen.

Digitaal bekeuren

NS is op dit moment bezig om ook andere maatregelen te onderzoeken. De nieuwste ontwikkeling die NS afgelopen tijd heeft getest, is het digitaal afhandelen van bekeuringen met de smartphone. Via een app kan een zwartrijder in enkele minuten worden bekeurd. Michel Bourgonje, programmamanager sociale veiligheid bij NS: “Digitaal handhaven gaat veel sneller en zo neemt ook de kans op escalatie af. Dit gaan we nu breed uitrollen binnen NS vanwege de positieve ervaringen. Zo pakken we volop door met innovaties om overlast, agressie en zwartrijden een halt toe te roepen.”

Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) is nog bezig met een onderzoek naar de effecten van alle maatregelen die NS en de overheid in het afgelopen jaar hebben genomen. Nog voor de zomer willen de betrokken bewindslieden van IenM, Binnenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie weer bij elkaar komen om te spreken over de evaluatie van de maatregelen.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.