NS, trein, Utrecht Centraal Station

Dijsselbloem moet schikking met Hoogesteger accepteren

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zegt het heel vervelend te vinden dat een van de hoofdrolspelers tijdens de aanbestedingsfraude in Limburg bijna 250.000 euro heeft gekregen als schadevergoeding. Hij moet de schikking die NS heeft getroffen met oud-Veolia topman Jeff Hoogesteger echter accepteren. Zelfs als aandeelhouder van NS kan hij niets veranderen aan de werknemersrechten en arbeidsbescherming en daarom hebben de betrokken recht op een schikking. “Het is zoals het is”, zei de minister.

Vorige week werd bekend dat Hoogesteger en NS een schikking hebben getroffen van bijna 250.000 euro. Desgevraagd zei de minister hier een nare smaak aan over te houden, omdat er “aantoonbaar fraude is gepleegd en het is dan heel vervelend dat deze mensen nog een vergoeding krijgen.” Maar volgens Dijsselbloem ligt de verantwoordelijkheid voor die schikking bij de NS en de spoorvervoerder moest een afweging maken tussen een rechtszaak of een schikking. “In dit geval is er geschikt”, aldus Dijsselbloem.

Jaarverslag

Eigenlijk zouden NS noch Hoogesteger de hoogte van de vergoeding naar buiten brengen. Vorige week stond echter in het jaarverslag van NS beschreven welke bedragen Hoogesteger had meegekregen in de schikking. Het bleek een bedrag van 249.802 euro te zijn. De NS zei eerder alleen bereid te zijn tot een ‘billijke’ vergoeding.

Dijsselbloem heeft altijd beweerd niets van de schikking af te weten. Nadat er Kamervragen werden gesteld over de schikking met Hoogesteger, zei de minister tegen de Tweede Kamer dat hij de NS had gevraagd om zo ‘sober’ mogelijk tot een oplossing te komen. De minister erkent dat deze bedragen niet bepaald sober zijn, maar zegt tegelijkertijd dat hij geen mogelijkheden heeft om in te grijpen. “Je kunt als aandeelhouder de werknemersrechten, arbeidsbescherming en jurisprudentie van rechters niet zomaar aan de kant zetten. Helaas moeten we dit accepteren”, zei Dijsselbloem.

Bonus

Er verdwenen door de onregelmatigheden bij de aanbesteding van de OV-concessie Limburg acht banen. In vier gevallen leidde dit tot het uitbetalen van een schadevergoeding. De toenmalige CEO van NS, Timo Huges, kreeg meteen 175.000 euro mee, terwijl Dijsselbloem beloofde dat de betrokkenen geen cent mee zouden krijgen. “Die belofte heb ik niet waar kunnen maken”, aldus Dijsselbloem. Huges kreeg ook nog een vergoeding van 65.000 euro mee als vergoeding voor alle gemaakte juridische kosten. Hoogesteger krijgt wellicht ook nog tot 75.000 euro extra vergoeding voor de gemaakte juridische kosten.

Lees ook: NS treft schikkingen met betrokkenen aanbestedingsfraude

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.