Drukte perron, reizigers, station Helmond

Studenten niet bereid om buiten de spitsuren te reizen

Studentenvakbonden en studenten hebben verbolgen gereageerd op de gesprekken die NS-topman Roger van Boxtel voert met onderwijsinstellingen om deze instellingen te bewegen de collegetijden aan te passen. Door colleges op andere momenten te plannen, zouden minder studenten tijdens de spitsuren met de trein hoeven te reizen. Al ruim 20.000 studenten hebben een petitie ondertekend waarmee ze aangeven niet bereid te zijn buiten de spits te reizen en duizenden studenten zeggen dinsdag deel te nemen aan een actie om massaal tijdens de spits in de trein te stappen.

NS-directeur Roger van Boxtel zei woensdag dat verschillende onderwijsinstellingen bereid zijn om de lesuren aan te passen. Maar volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is het belachelijk dat NS in gesprek is gegaan met de onderwijsinstellingen, zonder hierbij de studenten zelf te hebben betrokken. “Studenten worden door dit plan hard getroffen, het is onacceptabel dat er niet met hun gesproken wordt”, zegt voorzitter Stefan Wirken van de LSVb. “Het voelt voor de studenten alsof zij nu de problemen van de NS moeten oplossen”

Studenten-OV

Van Boxtel zou al gesprekken hebben gevoerd met onderwijsinstellingen in Nijmegen en Utrecht die gematigd positief hebben gereageerd. Omdat veel drukke treinen richting of vanuit Utrecht rijden, kan dit flink schelen voor de drukte in de treinen tijdens de spitsuren. Volgens het AD bestaat ongeveer een derde deel van alle reizigers in de spits uit studenten. In de nabije toekomst zal het aantal studenten dat met de trein reist bovendien nog flink groeien, want in 2017 krijgen ook de mbo-studenten een studentenkaart.

In 2012 was er nog sprake van dat de OV-chipkaart voor studenten zou verdwijnen, waarna NS heeft ingespeeld op een vermindering van het aantal reizigers. Nadat bekend werd dat de studentenkaart voor hbo’ers bleef bestaan en zelfs ook beschikbaar werd voor mbo’ers, heeft NS snel treinen gekocht die echter pas vanaf eind 2016 geleidelijk geleverd zullen worden. In 2016 en 2017 blijft dus een materieeltekort bestaan. “Er komen flink wat nieuwe studenten bij”, zei Roger van Boxtel deze week tegen Nieuwsuur. “Het gaat dus om een goed samenspel. Wat kunnen wij als NS aanpassen en wat kunnen bedrijven en instellingen aanpassen?”

Extra reizigers

Volgens de vakbond zijn studenten nauwelijks bereid buiten de spits te rijden. Het zou namelijk betekenen dat studenten veel meer ’s avonds les hebben, terwijl studenten juist in de avonduren werken, sporten of andere activiteiten hebben. Vooral die bijbaan is nu vaak nodig omdat veel studenten sinds de invoering van het leenstelsel afhankelijk geworden zijn van werken naast hun studie.

De LSVb zegt wel bereid te zijn tot een discussie over de OV-chipkaart als onderwijskwaliteit het hogere doel is van deze discussie. Over het behoud van de OV-chipkaart wil de vakbond echter niet spreken. “De LSVb voelt zich echter niet verantwoordelijk om de problemen van de NS eigenhandig op te lossen door alle studenten buiten de spits te laten reizen”, laat de vakbond weten in een brief aan de NS-topman. In diezelfde brief verzoekt de vakbond de NS de negatieve signalen mee te nemen in haar beslissing.

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Studenten niet bereid om buiten de spitsuren te reizen”

kees boer|06.03.16|23:31

Het mikpunt van de NS kan wel goed zijn om een poging te wagen om de spits te ontlasten,doch ik kan mij voorstellen dat een groot aantal studenten dit niet willen gezien er een groot aantal in de avonduren een bijbaantje hebben gezien hun krappe financiële situatie zoals het wegvallen van hun studiebeurs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Studenten niet bereid om buiten de spitsuren te reizen | OVPro.nl
Drukte perron, reizigers, station Helmond

Studenten niet bereid om buiten de spitsuren te reizen

Studentenvakbonden en studenten hebben verbolgen gereageerd op de gesprekken die NS-topman Roger van Boxtel voert met onderwijsinstellingen om deze instellingen te bewegen de collegetijden aan te passen. Door colleges op andere momenten te plannen, zouden minder studenten tijdens de spitsuren met de trein hoeven te reizen. Al ruim 20.000 studenten hebben een petitie ondertekend waarmee ze aangeven niet bereid te zijn buiten de spits te reizen en duizenden studenten zeggen dinsdag deel te nemen aan een actie om massaal tijdens de spits in de trein te stappen.

NS-directeur Roger van Boxtel zei woensdag dat verschillende onderwijsinstellingen bereid zijn om de lesuren aan te passen. Maar volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is het belachelijk dat NS in gesprek is gegaan met de onderwijsinstellingen, zonder hierbij de studenten zelf te hebben betrokken. “Studenten worden door dit plan hard getroffen, het is onacceptabel dat er niet met hun gesproken wordt”, zegt voorzitter Stefan Wirken van de LSVb. “Het voelt voor de studenten alsof zij nu de problemen van de NS moeten oplossen”

Studenten-OV

Van Boxtel zou al gesprekken hebben gevoerd met onderwijsinstellingen in Nijmegen en Utrecht die gematigd positief hebben gereageerd. Omdat veel drukke treinen richting of vanuit Utrecht rijden, kan dit flink schelen voor de drukte in de treinen tijdens de spitsuren. Volgens het AD bestaat ongeveer een derde deel van alle reizigers in de spits uit studenten. In de nabije toekomst zal het aantal studenten dat met de trein reist bovendien nog flink groeien, want in 2017 krijgen ook de mbo-studenten een studentenkaart.

In 2012 was er nog sprake van dat de OV-chipkaart voor studenten zou verdwijnen, waarna NS heeft ingespeeld op een vermindering van het aantal reizigers. Nadat bekend werd dat de studentenkaart voor hbo’ers bleef bestaan en zelfs ook beschikbaar werd voor mbo’ers, heeft NS snel treinen gekocht die echter pas vanaf eind 2016 geleidelijk geleverd zullen worden. In 2016 en 2017 blijft dus een materieeltekort bestaan. “Er komen flink wat nieuwe studenten bij”, zei Roger van Boxtel deze week tegen Nieuwsuur. “Het gaat dus om een goed samenspel. Wat kunnen wij als NS aanpassen en wat kunnen bedrijven en instellingen aanpassen?”

Extra reizigers

Volgens de vakbond zijn studenten nauwelijks bereid buiten de spits te rijden. Het zou namelijk betekenen dat studenten veel meer ’s avonds les hebben, terwijl studenten juist in de avonduren werken, sporten of andere activiteiten hebben. Vooral die bijbaan is nu vaak nodig omdat veel studenten sinds de invoering van het leenstelsel afhankelijk geworden zijn van werken naast hun studie.

De LSVb zegt wel bereid te zijn tot een discussie over de OV-chipkaart als onderwijskwaliteit het hogere doel is van deze discussie. Over het behoud van de OV-chipkaart wil de vakbond echter niet spreken. “De LSVb voelt zich echter niet verantwoordelijk om de problemen van de NS eigenhandig op te lossen door alle studenten buiten de spits te laten reizen”, laat de vakbond weten in een brief aan de NS-topman. In diezelfde brief verzoekt de vakbond de NS de negatieve signalen mee te nemen in haar beslissing.

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Studenten niet bereid om buiten de spitsuren te reizen”

kees boer|06.03.16|23:31

Het mikpunt van de NS kan wel goed zijn om een poging te wagen om de spits te ontlasten,doch ik kan mij voorstellen dat een groot aantal studenten dit niet willen gezien er een groot aantal in de avonduren een bijbaantje hebben gezien hun krappe financiële situatie zoals het wegvallen van hun studiebeurs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.