OV-chipkaart, paaltjes, inchecken

Eerste check-in bij NS bepaalt tarief voor gehele reis

Reizigers die in de daluren hun reis beginnen, maar in de spitsuren door een overstap opnieuw moeten uit- en inchecken, verliezen voortaan hun daltarief niet meer door deze extra incheck. NS laat voortaan de eerste check-in bepalend zijn voor het tarief van de gehele treinreis, ongeacht of een reiziger tussentijds een extra keer in of uitcheckt.  Deze maatregel is nodig, omdat het tegenwoordig voor kan komen dat de reiziger tijdens één reis meerdere keren moet in- en uit te checken om op een andere NS-trein te kunnen overstappen of om buiten de OV-poortjes een boodschap te doen. 

Twaalf stations van NS zijn zodanig ingericht dat reizigers voor hun overstap de OV-chippoorten moeten passeren. Dit betekende dat zij moesten uitchecken en weer opnieuw moesten inchecken. Het kon daardoor voorkomen dat een reiziger in de daluren incheckte, maar in de spits uit en weer in moest checken. In dat geval verviel het daltarief waarmee de reiziger zijn reis begon. “Het geldt alleen voor reizigers die een gedwongen overstap hebben”, legt NS-woordvoerder Eric Trinthamer uit. “Dat zijn er enkele tientallen per dag.”

Daltarief

“Als de overstap plaatsvindt tussen 16.00 en 18.30 uur, vervalt de korting terwijl er eigenlijk sprake is van voortzetting van dezelfde reis”, aldus NS. “Maar een reiziger die onbewust van daltarief naar voltarief gaat omdat hij de poortjes passeert om zijn reis te vervolgen, mag niet benadeeld worden door de inrichting van het station.”

Er was wel al een tijdelijke oplossing, maar voor deze oplossing moesten reizigers zelf nog naar de kaartautomaat. Bij de automaat konden reizigers het teveel betaalde saldo terug laten storten op hun OV-chipkaart. NS wilde echter een meer permanente oplossing en meer klantvriendelijke oplossing aanbieden. Daarom bepaalt de eerste incheck nu het tarief voor de hele reis. Dit geldt ook andersom, dus wanneer een reiziger in de spits begint met reizen en in de daluren overstapt.

Boodschap buiten station

Nu NS het tarief niet langer per rit maar per reis bepaalt, kunnen reizigers ook op meerdere stations het binnengebied van het station verlaten zonder hun korting kwijt te raken. Bepaalde stations zijn namelijk zodanig ingericht dat de winkeltjes buiten de poortjes liggen, zodat reizigers alleen bij die winkeltjes kunnen komen door uit te checken. Met de realisatie van deze maatregel, kunnen reizigers met behoud van dalkorting tijdelijk het station verlaten.

Dit betekent dat reizigers binnen 35 minuten weer opnieuw ingecheckt moeten hebben. “In principe kun je op elk station binnen een half uur de volgende trein hebben”, aldus Trinthamer. “Als je het station langer verlaat, ben je niet meer bezig met een doorgaande reis, maar een nieuwe reiziger.” Deze maatregel geldt alleen bij NS. Wanneer de reizigers overstapt naar een andere vervoerder, geldt hier het tarief dat deze nieuwe vervoerder hanteert.

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Eerste check-in bij NS bepaalt tarief voor gehele reis”

Ali As|01.10.16|23:12

Neem een 2e OV-chipcard… zo los ik het probleem op

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Eerste check-in bij NS bepaalt tarief voor gehele reis | OVPro.nl
OV-chipkaart, paaltjes, inchecken

Eerste check-in bij NS bepaalt tarief voor gehele reis

Reizigers die in de daluren hun reis beginnen, maar in de spitsuren door een overstap opnieuw moeten uit- en inchecken, verliezen voortaan hun daltarief niet meer door deze extra incheck. NS laat voortaan de eerste check-in bepalend zijn voor het tarief van de gehele treinreis, ongeacht of een reiziger tussentijds een extra keer in of uitcheckt.  Deze maatregel is nodig, omdat het tegenwoordig voor kan komen dat de reiziger tijdens één reis meerdere keren moet in- en uit te checken om op een andere NS-trein te kunnen overstappen of om buiten de OV-poortjes een boodschap te doen. 

Twaalf stations van NS zijn zodanig ingericht dat reizigers voor hun overstap de OV-chippoorten moeten passeren. Dit betekende dat zij moesten uitchecken en weer opnieuw moesten inchecken. Het kon daardoor voorkomen dat een reiziger in de daluren incheckte, maar in de spits uit en weer in moest checken. In dat geval verviel het daltarief waarmee de reiziger zijn reis begon. “Het geldt alleen voor reizigers die een gedwongen overstap hebben”, legt NS-woordvoerder Eric Trinthamer uit. “Dat zijn er enkele tientallen per dag.”

Daltarief

“Als de overstap plaatsvindt tussen 16.00 en 18.30 uur, vervalt de korting terwijl er eigenlijk sprake is van voortzetting van dezelfde reis”, aldus NS. “Maar een reiziger die onbewust van daltarief naar voltarief gaat omdat hij de poortjes passeert om zijn reis te vervolgen, mag niet benadeeld worden door de inrichting van het station.”

Er was wel al een tijdelijke oplossing, maar voor deze oplossing moesten reizigers zelf nog naar de kaartautomaat. Bij de automaat konden reizigers het teveel betaalde saldo terug laten storten op hun OV-chipkaart. NS wilde echter een meer permanente oplossing en meer klantvriendelijke oplossing aanbieden. Daarom bepaalt de eerste incheck nu het tarief voor de hele reis. Dit geldt ook andersom, dus wanneer een reiziger in de spits begint met reizen en in de daluren overstapt.

Boodschap buiten station

Nu NS het tarief niet langer per rit maar per reis bepaalt, kunnen reizigers ook op meerdere stations het binnengebied van het station verlaten zonder hun korting kwijt te raken. Bepaalde stations zijn namelijk zodanig ingericht dat de winkeltjes buiten de poortjes liggen, zodat reizigers alleen bij die winkeltjes kunnen komen door uit te checken. Met de realisatie van deze maatregel, kunnen reizigers met behoud van dalkorting tijdelijk het station verlaten.

Dit betekent dat reizigers binnen 35 minuten weer opnieuw ingecheckt moeten hebben. “In principe kun je op elk station binnen een half uur de volgende trein hebben”, aldus Trinthamer. “Als je het station langer verlaat, ben je niet meer bezig met een doorgaande reis, maar een nieuwe reiziger.” Deze maatregel geldt alleen bij NS. Wanneer de reizigers overstapt naar een andere vervoerder, geldt hier het tarief dat deze nieuwe vervoerder hanteert.

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Eerste check-in bij NS bepaalt tarief voor gehele reis”

Ali As|01.10.16|23:12

Neem een 2e OV-chipcard… zo los ik het probleem op

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.