Sharon Dijksma, staatssecretaris, Infrastructuur en Milieu

Dijksma: drukte in spits met scholen en werkgevers aanpakken

Sharon Dijksma, staatssecretaris, Infrastructuur en Milieu

Vanwege hun maatschappelijke verantwoordelijkheid zouden scholen en grote werkgevers indien mogelijk studenten en werknemers aan moeten moedigen om de spits te mijden. Iedereen moet namelijk een bijdrage leveren aan het bereikbaarheidsprobleem op de weg en op het spoor. Dit heeft staatssecretaris Sharon Dijksma laten weten aan de Tweede Kamer. “De oplossing voor de problemen in de spits zijn maatwerk en alleen in gezamenlijkheid te bereiken.”

Tweede Kamerleden Martijn van Helvert en Michel Rog hadden Kamervragen gesteld, omdat studenten in verzet kwamen nadat bleek dat NS gesprekken voerde met onderwijsinstellingen om die te bewegen hun collegetijden aan te passen. Door colleges na de spits te laten beginnen, hoefden minder studenten tijdens de spits te reizen en zouden de treinen die uren minder druk zijn. Studenten kregen hierdoor het gevoel dat NS alle studenten uit de spits wilde weren, maar dit werd meteen door de staatssecretaris weerlegd. “NS kan niet en zal niet eenzijdig studenten weigeren in de spits.”

Maatschappelijke belang

Volgens de staatssecretaris passen de verkennende gesprekken die de spoorvervoerder voert met onderwijsinstellingen juist goed in de Taskforce Beter Benutten. Deze Taskforce adviseert het kabinet over manieren om het OV en de onderwijsgebouwen beter te benutten. Daarbij erkent Dijksma dat het van essentieel belang dat er geen afbreuk gedaan wordt aan de kwaliteit van het onderwijs en de benutting van de onderwijsgebouwen, maar houdt NS er tijdens de gesprekken rekening mee dat het maatschappelijk belang van de onderwijsinstellingen gewaarborgd moet blijven.

Bovendien vindt ze niet dat het alleen negatief voor studenten kan uitpakken, wanneer studenten door de aanpassing van de schooltijden niet na langer na school kunnen sporten en werken. Dijksma wil niet ontkennen dat de aanpassing van schooltijden bepaalde bestaande activiteiten onder druk zet, maar het kan ook veel kansen bieden om activiteiten flexibel of anders in te richten. “Veel mensen werken thuis, maken gebruik van digitale mogelijkheden om op afstand te werken of in sommige gevallen te leren.”

Studenten

Dijksma benadrukte in de beantwoording van de Kamervragen dat NS voortaan wel de studenten moest betrekken bij de verkennende gesprekken. Nadat duidelijk werd dat Roger van Boxtel gesprekken voerde met onderwijsinstellingen, klaagden studentenvakbonden dat zij niet bij deze gesprekken betrokken waren. NS heeft echter al toegezegd dat studenten voortaan ook hun zegje mogen doen.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

3 reacties op “Dijksma: drukte in spits met scholen en werkgevers aanpakken”

Fred van Assendelft|29.03.16|17:18

Grappig,dat die mevrouw weer eens iets roept.
Werd een beetje stil na de eerste uitroepen.
Nu moeten de klanten de zaak weer gaan oplossen, in plaats van degenen die de zaak moeten aansturen en onder controle houden!

Werner Olde Kalter|29.03.16|18:13

Beste Fred Assendelft

Er wordt niet zo maar wat geroepen.

Ik denk dat het tijd wordt dat je wat serieuzer op zaken reageerd.

Kees van Leeuwen|30.03.16|20:14

Mevrouw Dijksma weet schijnbaar niet dat door sanering van buslijnen door provincies de filedruk toeneemt.
Dus spreiding lijkt het idee, maar de provincies terugfluiten op gebied van busvervoer is de oplossing.
En zoals hier eerder genoemd ook het busmaterieel is met zijn tijd meegegaan dus ook elektrische bussen kunnen het straatbeeld sieren.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.