Valleilijn, station Amersfoort

NS en Connexxion mogen proef met single check-in/check-out uitvoeren

Valleilijn, station Amersfoort

Connexxion en NS hebben van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) toestemming gekregen om op de Valleilijn een proef van twaalf maanden uit te voeren met een single check-in/check-out. Dit houdt in dat reizigers slechts eenmalig hoeven in- en uit te checken wanneer ze zowel over de Valleilijn als over het hoofdrailnet reizen. ACM heeft wel benadrukt dat de pilot slechts 12 maanden mag duren en bovendien moeten de vervoerders verschillende maatregelen treffen om te voorkomen dat er concurrentiegevoelige informatie wordt uitgewisseld.

Er wordt al langer gesproken over de proef op de Valleilijn Amersfoort – Ede-Wageningen, maar tot nog toe bleek dit niet mogelijk. ACM oordeelde eerder dit jaar nog dat een single check-in/check-out kan zorgen voor ‘mededingingsrechtelijke risico’s’. Er zou concurrentiegevoelige uitgewisseld kunnen worden, zoals informatie over de exploitatiekosten van de concessie. Die informatie kan gebruikt worden bij een aanbesteding. ACM heeft de uitvoering proef pas goedgekeurd, nadat de vervoerders enkele voorwaarden en oplossingen aandroegen om dit te voorkomen.

Waarborgen

De vervoerders hebben beloofd om de tarieven te harmoniseren, waarbij gebruikgemaakt wordt van de tarieven van de NS en waarborgen bovendien dat er zo min mogelijk informatie wordt uitgewisseld. Dit heeft de ACM overtuigd dat alle mededingingsrechtelijke risico’s weggenomen worden voor de duur van de pilot. Overigens blijft het de vraag welke effecten deze pilot heeft voor de landelijke invoering van het enkelvoudig inchecken.

Op meerdere stations staan aparte poortjes of incheckpaaltjes omdat hier meerdere vervoerders opereren. Omdat dit regelmatig voor verwarring zorgt, wordt een landelijke invoering van het enkelvoudig inchecken al langer door veel verschillende partijen aangemoedigd. Deze proef op de Valleilijn is echter alleen goedgekeurd omdat de vervoerders de risico’s dusdanig waarborgen dat ze onder de uitzonderingsbepalingen in de Mededingingswet vallen. Een resultaat hiervan is echter dat de proef op de Valleilijn sowieso niet langer mag duren dan 12 maanden en dat alle huidige maatregelen en voorwaarden alleen gelden voor deze proef. Ze gelden niet voor een eventuele landelijke invoering van de single check-in/check-out.

Rover

Dit leidde tot onvrede bij reizigersvereniging Rover. De reizigersvereniging is al jaren een voorstander van het enkelvoudig inchecken en zegt blij te zijn dat er een proef komt. Maar de reizigersvereniging bekritiseert de tijdelijkheid van de proef. Rover zegt pas echt blij te zijn wanneer snel stappen worden gezet voor een permanente oplossing die ook elders kan worden toegepast, met name omdat er de komende tijd enkele regionale treindiensten van NS overgaan naar andere vervoerders.

Bovendien vindt Rover dat ACM ten onrechte meldt dat door deze proef het reizen goedkoper wordt. Reizen op de Valleilijn zal inderdaad goedkoper worden, maar de daling van de tarieven zou berusten op toeval. “De belangrijkste prijsverhogende effecten op concessiegrenzen zijn de afgelopen jaren al weggenomen”, aldus Rover. “Hier ligt voor Rover niet de drijfveer om bij de trein naar enkelvoudig in- en uitchecken toe te willen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “NS en Connexxion mogen proef met single check-in/check-out uitvoeren”

Evert Bouws|12.07.16|12:44

De termijn van 12 maanden is het gevolg van de wetgeving. Maar dit is “Kafka”! Welke mededinging wordt hier dan belemmerd? Hopelijk worden deze 12 maanden benut om een duurzame oplossing te bereiken, zodat de huidige gekte met soms wel drie incheckpaaltjes tot het verleden kan behoren.

kees boer|15.07.16|01:19

Ik deel de mening van Rover dat enkelvoudig inchecken,de Valleilijn is een goed alternatieve route in de relatie Arnhem-Amsterdam daar er bij Utrecht om de haverklap werkzaamheden zijn met alle gevolgen van dien

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.