OV fiets, Utrecht

NS vraagt geen abonnementskosten meer voor OV-fiets

Reizigers hoeven per 1 januari 2017 niet langer abonnementskosten te betalen om gebruik te kunnen maken van de OV-fietsen. Deze fietsen zijn op verschillende plaatsen in Nederland te huur. Momenteel kunnen OV-fietsen alleen gehuurd worden door mensen die daarvoor een abonnement hebben afgesloten voor de prijs van 10 euro per jaar, maar dit blijkt een drempel om de OV-fiets te gebruiken. Wel gaat de prijs per OV-fietsrit omhoog van 3,35 euro per rit naar 3,85 euro.

NS heeft de keuze gemaakt voor dit besluit omdat de spoorvervoerder het reizen met het OV zo gemakkelijk mogelijk wil maken. Wanneer reizigers geen abonnement meer hoeven aan te schaffen, moet het eenvoudiger zijn om toegang tot de OV-fiets te krijgen.

Abonnementhouders

Volgens NS heeft meer dan 90 procent van alle reizigers  voordeel bij de introductie van het ‘alleen betalen per OV-fietsrit’. Weliswaar is de unieke rit duurder, maar deze groep betaalt nog steeds minder dan wanneer zij zowel voor een abonnement als voor de werkelijke ritten met de OV-fiets moeten betalen.

Alleen de huidige abonnementhouders die meer dan 20 ritten per jaar maken op een OV-fiets, zullen duurder uit zijn. NS zegt voor die groep vaste klanten ‘iets extra’s’ te gaan doen. NS meent zelf geen financiële voordelen te behalen door de abonnementskosten op te heffen. “Voor NS weegt het belang om reizigers makkelijker toegang tot het OV te geven zwaarder”, aldus de spoorvervoerder.

Gebruik OV-fiets

Wel hoopt NS dat nu meer mensen gebruik gaan maken van de OV-fiets. Om nu deze fiets te kunnen gebruiken, hoeven reizigers zich louter aan te melden voor de OV-fiets via MijnNS op de website. Het is hiervoor wel nodig dat de reiziger een persoonlijke OV-chipkaart heeft.

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “NS vraagt geen abonnementskosten meer voor OV-fiets”

Rob Reimerink|02.07.19|12:27

OV fiets.
Van de OV fiets maak ik niet zo heel veel gebruik. Wat jammer is dat het één framemaat is. Een tijdje terug maakte ook mijn kleinzoon van 12 er gebruik van en die kon er net op fietsen. Hij heeft voor een 12 jarige een gewone lengte. Maar ook kleine mensen zullen vaak moeite hebben met de fiets op de laagste zadelstand. misschien bij een volgende bestelling een aantal met wat kleinere frame maat.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.