Deze R-net-treinen gaan op het spoortraject Alphen aan de Rijn-Gouda rijden

NS onthult nieuwe R-net treinen in Leidschendam

Bij onderhoudsbedrijf NedTrain in Leidschendam zijn woensdag de nieuwe R-net treinen gepresenteerd waarmee NS vanaf 11 december gaan rijden tussen Alphen aan de Rijn en Gouda. De treinen zijn geproduceerd door de Zwitserse fabrikant Stadler en zijn van het type Flirt-3.

R-net is een kwaliteitskeurmerk voor openbaar vervoer in de Randstad. Gedeputeerde verkeer en vervoer Floor Vermeulen en regiodirecteur Jeroen Alting von Geusau van NS presenteerden de nieuwe treinen en benadrukten met name het comfort van de treinen. Daarbij heeft ook reizigersorganisatie Rocov een rol gespeeld.

De rood-grijze treinen hebben zeventien schermen met reizigersinformatie, stopcontacten, comfortabele stoelen en een rolstoeltoegankelijk toilet. Fietsen kunnen in de trein worden meegenomen en worden geplaatst in speciale fietsrekken. Reizigers die vanaf de R-net lijn doorreizen bij NS hoeven niet opnieuw in- en uit te checken. Andersom geldt hetzelfde: reizigers die al hebben ingecheckt bij NS hoeven dat niet nog een keer te doen als zij op de R-net trein stappen. De R-net trein rijdt uitsluitend heen en weer tussen Alphen en Gouda.

Bereikbaarheid regio

“Met de ingebruikname van deze treinen zetten we een belangrijke stap in het verbeteren van de bereikbaarheid van de regio met het openbaar vervoer. In de randstad rijden al R-net bussen, trams en metro’s. Nu voor het eerst ook R-net treinen”, vertelt gedeputeerde Vermeulen.

“Er rijden straks nieuwe treinen over het traject met aan boord wifi, usb-oplaadpunten en goede toegankelijkheid voor minder validen. Onze machinisten staan te trappelen om reizigers op dit traject te mogen vervoeren”, aldus Jeroen Alting von Geusau.

Kwaliteitsverbetering spoorlijn

Het inzetten van de R-net treinen is een eerste stap in de kwaliteitsverbetering van de lijn, waar de provincie Zuid-Holland samen met NS, ProRail en de gemeenten Alphen aan den Rijn, Gouda en Waddinxveen aan werken. De volgende stap is de frequentieverhoging op de spoorlijn in het najaar van 2017.

Nu rijden twee treinen per uur tussen Alphen aan den Rijn en Gouda. In het najaar van 2017 gaan op werkdagen overdag vier treinen per uur rijden. Ook komen er twee nieuwe stations bij. In december 2017 wordt het nieuwe station Boskoop Snijdelwijk in gebruik genomen en in het voorjaar van 2018 station Waddinxveen Triangel.

Bekijk hier de fotogallery van de nieuwe R-net treinen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.