Treinen, NS, wissels

Minder trams, treinen en metro’s door stroomstoring Amsterdam

De ochtendspits in Amsterdam en Zaandam is dinsdagochtend ernstig verstoord geraakt door een stroomstoring. Door deze storing konden seinen en wissels niet bediend worden en konden er dus geen trams, metro’s en treinen rijden. Het gaat om een storing bij een hoogspanningsverdeelstation bij netbeheerder Liander. 

Ruim een week geleden vielen de metro’s in Amsterdam al uit door een stroomstoring bij GVB, maar ditmaal lag het probleem dus bij de netbeheerder. Die merkte rond 04.00 uur ’s nachts het probleem op. Behalve het OV, bleken er ook enkele duizenden inwoners van Amsterdam geen stroom te hebben gehad.

Ochtendspits

Doordat er vrijwel geen OV reed, was er sprake van een ochtendspits in Amsterdam en Zaandam. Na de spits werd het stadsverkeer in Amsterdam langzaam weer opgestart. Metro’s gingen als eerste weer rijden; het tramverkeer bleef enkele uren ontregeld vanwege de eerdere verstoring. GVB zette ook vervangende bussen in om reizigers toch zo goed mogelijk te vervoeren. Tijdens de ochtendspits werden reizigers gewaarschuwd rekening te houden met zeker een uur extra reistijd.

Door de massale treinstoring viel ook het treinverkeer naar en richting Amsterdam Centraal uit. De stroomstoring had bovendien ook gevolgen voor het treinverkeer in de rest van Nederland, omdat het veel tijd kost om de treindienst weer volgens dienstregeling te laten rijden. Treinen en personeel bevinden zich door de uitval van treinen niet altijd op de plek waar zij volgens dienstregeling horen te horen. NS adviseert treinreizigers richting Amsterdam, Utrecht, Schiphol of Lelystad de reis uit te stellen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , , , ,

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.