Thalys, hogesnelheidstrein

Paspoortcontrole op internationale treinreizen

Thalys, hogesnelheidstrein

Het lijkt erop dat er een verplichte paspoortcontrole komt op de internationale hogesnelheidstreinen Thalys en Eurostar. Nederland, België, Groot-Brittannië en Frankrijk hebben hierover al afspraken gemaakt en gaan daarover de komende tijd overleggen met de betrokken treinmaatschappijen. Intercity-bussen en kleinere internationale treinen, zoals de Benelux-trein, zullen de komende tijd van deze identificatieplicht worden gevrijwaard, maar ook dit wordt door de Belgische overheid op een later moment niet uitgesloten.

Dit meldt de NOS op basis van een mededeling van de Belgische regering en bevestiging daarvan door het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie. De bedoeling is dat er halverwege maart een plan hiervoor op tafel ligt, als de regeringsleiders in Brussel bij elkaar komen. Er zullen passagierslijsten worden ingevoerd, waarmee veiligheidsdiensten kunnen checken of er gezochte criminelen of terreurverdachten in de trein zitten

Conducteur

Het geldt dus voorlopig alleen nog maar op de internationale treinen die lange afstanden afleggen. Het is nog maar de vraag hoe deze regel precies gehandhaafd moet worden. Er is al bekend gemaakt dat het hierbij niet zal gaan om identiteitscontroles, maar om zogenaamde ‘confirmiteits-checks’. Dit betekent dat wordt gecontroleerd of de naam op het paspoort overeenkomt met de naam op het vervoersbewijs. Dat zou een taak kunnen worden van de conducteur.

Er moet nog overlegd worden met de vervoerders over de proef en het Nederlandse ministerie heeft wel al benadrukt dat vervoerders niet zullen worden gedwongen. Het is de bedoeling dat de vervoerders hier op vrijwillige basis aan gaan meewerken, waarna uiteindelijk kan worden overgegaan op een definitieve invoering. De wens om beter te controleren op internationale OV-reizen volgt op de terroristische aanslagen in het afgelopen jaar. Na de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn reisde de dader met het OV van Duitsland naar Italië.

Intercity-bussen

Wanneer de maatregel wordt ingevoerd, zal dat in eerste instantie louter gebeuren op de lange internationale treinen. In kleinere treinen ligt dit lastiger vanwege Europese regelgeving en over intercitybussen zijn nog geen afspraken gemaakt. Maar op een later moment wordt een uitbreiding van de proef naar andere treinen of bijvoorbeeld intercity-bussen niet uitgesloten.

De Belgische minister Jan Jambon wil juist ook dat deze identificatieplicht wordt ingevoerd in deze lange afstand-bussen. De dader van de aanslag op de Berlijnse kerstmarkt nam bijvoorbeeld een FlixBus. FlixBus zelf zegt overigens al te doen aan deze conformiteits-checks. Reizigers moeten altijd hun paspoort meenemen en bij twijfel kan de chauffeur altijd terugvallen op de politie.

Reizigersorganisaties

Ook de reizigersorganisaties lieten eerder deze maand weten niet te spreken te zijn over het plan. Rover en de Maatschappij voor Beter OV verzochten de overheid om het plan te laten varen, omdat het voor veel overlast voor reizigers én voor vervoerders zou zorgen, zonder dat het werkelijk heel veel effecten zou hebben op de veiligheid van de samenleving.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.