Beneluxtrein, internationale trein

NS betaalde NMBS 14,4 miljoen euro voor verlieslatende Beneluxtrein

Spoorvervoerder NS heeft voor de jaren 2014, 2015 en 2016 in totaal 14,4 miljoen euro moeten betalen aan de Belgische spoorvervoerder NMBS. Dit komt doordat de Beneluxtrein tussen Amsterdam en Brussel in deze jaren verlieslatend was. Dit staat in het jaarverslag dat de NMBS ter beschikking stelt aan alle aandeelhouders voor de algemene vergadering op 31 mei 2017.

Het gaat om een bedrag van 7,4 miljoen euro voor het afgelopen jaar en 7 miljoen euro voor de jaren 2014 en 2015. De afspraak tussen NS en de NMBS is dat de Nederlandse spoorvervoerder NMBS compenseert wanneer er bij deze trein meer verlies wordt gemaakt dan 1,5 miljoen euro.

Beneluxtreinen

De Benelux-treinen werden van het spoor gehaald toen de Fyra’s gingen rijden. Maar nadat de ernstige problemen met deze treinen aan het licht kwamen, moest NS snel voor een alternatief zorgen. Dit werden de Fyra-treinen en de afspraak werd gemaakt dat de NMBS door NS gecompenseerd zou worden bij een eventueel verlies. In 2013 reden de treinen echter nog geen verlies, waardoor NS de NMBS niet hoefde te compenseren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.