stadler gtw arriva

Ruim 4000 handtekeningen voor petitie betere verbindingen Emmen

Een petitie voor meer en snellere spoorverbindingen vanuit Emmen naar bijvoorbeeld Groningen en Leeuwarden is al meer dan 4300 keer ondertekend. Het doel van de petitie is om zo snel mogelijk de verbindingen te verbeteren per spoor vanaf Emmen richting andere steden in Noord-Nederland en zelfs Duitsland. Het initiatief is genomen door student Tim Sekac.

“Wij hadden vroeger meer snellere treinverbindingen met bijvoorbeeld Assen, Groningen, Zwolle en richting Duitsland. Nu kunnen we alleen gebruikmaken van Q-liners en Arriva-bussen. We zouden graag zo snel mogelijk weer wat van onze vroegere sporen terug willen hebben”, aldus de initiatiefnemer. Vanaf station Emmen rijdt er momenteel alleen een Arriva-trein richting Zwolle.

Verlenging

Sekac stelt in ieder geval drie nieuwe spoorverbindingen voor. Ten eerste een nieuwe spoorlijn van circa 45 kilometer van Emmen naar Groningen. Die trein zou tussendoor moeten stoppen in Klijndijk, Odoorn, Borger, Gieten, Annen, Zuidlaren en Glimmen. Hier kan de trein aansluiten op het al bestaande bestaand spoor naar Haren en Groningen. Dit is ook voordelig, omdat de toekomstige sneltrein tussen Enschede en Emmen gemakkelijk over dit spoor kan doorrijden naar Groningen.

De tweede nieuwe spoorlijn moet rijden van Emmen naar Leeuwarden via Assen. Deze verbinding kan aansluiten op het bestaand spoor via Camminghaburen naar Leeuwarden CS. Dit is een nieuw stuk spoor van 106 kilometers. Zijn laatste voorstel is een verlenging van het spoor vanaf Emmen met 20 kilometer. Op die manier kan de huidige trein van Zwolle naar Emmen weer doorrijden naar Stadskanaal.

Tweede Kamer

In de afgelopen twee dagen is het aantal handtekeningen al met 1000 stuks toegenomen, met name door mensen uit de omgeving. De petitie sluit op 27 november, waarna het zal worden aangeboden aan de Tweede Kamer. De initiatiefnemer van deze petitie hoopt begin december een reactie te krijgen.

Het ministerie van Infrastuctuur en Milieu heeft al op Twitter aangegeven dat een spoorverbinding tussen Emmen en Stadskanaal op korte termijn niet op de planning staat. In de lokale politiek staan betere spoorverbindingen echter wel al langer op de agenda. Gedeputeerde Henk Brink noemde vorig jaar een spoorlijn tussen Groningen en Emmen nog een mooi alternatief voor de verdubbeling van de N34.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

6 reacties op “Ruim 4000 handtekeningen voor petitie betere verbindingen Emmen”

Jan Klaas|11.08.17|20:17

Dit ziet er uit als een beetje veel; maar het zijn allemaal potentievolle lijnen.

Arco Sierts|14.08.17|23:49

Citaat:

“Wij hadden vroeger veel meer snellere treinverbindingen met bijvoorbeeld Assen, Groningen, Zwolle en richting Duitsland”

= feitelijk onjuist.

Pieter Michiels|17.08.17|15:52

Wellicht bedoelde men de lijn van de Bentheimer Eisenbahn richting Emmerich.

John Verhoek|18.08.17|15:55

Leuk idee, maar als de spoorlijnen er eenmaal liggen, rest geen mens over deze nieuwe verbindingen, want wij zitten liever in onze eigen auto.

John Verhoek, wat een onzin. Dit is wat men ook dacht over de bouw van het ‘mega stadion’ Amsterdam ArenA begin jaren ’90: “Komt nooit vol”. En zo zijn er nog eindeloos veel projecten op te noemen waar pessimisten keer op keer opnieuw ongelijk krijgen. Een treinverbinding tussen Emmen en Groningen is hard nodig.

Timothy Sekac|14.09.17|22:28

Dit bericht behoeft een update: de petitie is nu ruim 6000 ondertekend, het is al overhandigd aan de provincies Drenthe, Groningen en Friesland. En het stuk Emmen-Stadskanaal is Haalbaar voor 250 miljoen. Het spoor langs de N34 lijkt nog heel ver weg, maar zal uiteindelijk wel komen. Het stuk Emmen-Assen-Drachten-Leeuwarden is/blijft nog maar de vraag of dat ook ooit werkelijkheid wordt.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.