Arriva, trein, Groningen

Spoorbrug Friesenbrücke uiterlijk eind 2024 klaar

Er is een akkoord bereikt over de nieuwe spoorbrug Friesenbrücke nabij het Duitse Weener. De brug moet uiterlijk in 2024 klaar zijn en zal dan zeker 20 minuten per uur beschikbaar zijn voor treinverkeer. Dit betekent dat er dagelijks treinen over de brug kunnen rijden en dat er zelfs ruimte is voor een extra sneltrein. Dit meldt de provincie Groningen. 

Eerder leek dit nog in gevaar, omdat de Nederlandse en Duitse betrokken overheden het niet eens konden worden over het gebruik van de brug. Nu zijn alle betrokken partijen het wel eens geworden, maar de brug zal pas later dan gehoopt weer beschikbaar zijn. Eerder liet Deutsche Bahn nog weten dat er in 2021 al treinen zouden moeten kunnen rijden over de brug.

Treinverkeer

Het grootste probleem voor de wederopbouw van de brug was de verschillende belangen van de betrokken partijen, want er moest rekening gehouden met zowel het trein- als het scheepvaartvervoer. Niet alleen moeten er treinen over de brug rijden, maar ook moet de brug regelmatig gebruikt worden om schepen door te laten. Dit laatste hindert het aantal treinen dat over de brug kan rijden. De provincie Groningen wil de spoorverbinding tussen Groningen en Bremen verbeteren en stelde daarom geld beschikbaar voor de wederopbouw, maar eiste wel dat de brug vaker beschikbaar zou zijn voor treinen.

Ondanks de vertraging is de Groningse gedeputeerde Fleur Gräper tevreden over de gevonden oplossing. “Ik ben blij dat we nu eindelijk duidelijkheid hebben en dat er een oplossing is gevonden waar alle partijen tevreden mee zijn.” Andere betrokken waren de Duitse staatssecretaris van Verkeer, verschillende bestuurders uit de plaatsen Leer en Papenburg, vervoerder Deutsche Bahn en de Meyer Werft. De provincie meldt dat de nieuwe brug bovendien ook veiliger wordt, omdat de kans op aanvaring door schepen kleiner wordt.

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Spoorbrug Friesenbrücke uiterlijk eind 2024 klaar”

kees boer|01.09.17|18:38

Heel diep en dieptreurig dat dit zolang moet duren,het mooist zou wezen een aquaduct zoals op de Hanzelijn nabij Kampen of een spoortunnel

Andre van Harten|05.09.17|15:05

Nu is er een oplossing en duurt het nog ruim 7 jaar voordat de brug klaar is, in 15 maanden worden er in Papenburg schepen gebouwd van meer dan 300 meter lengte en 40 meter breedte, kan dit niet wat sneller.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Spoorbrug Friesenbrücke uiterlijk eind 2024 klaar | OVPro.nl
Arriva, trein, Groningen

Spoorbrug Friesenbrücke uiterlijk eind 2024 klaar

Er is een akkoord bereikt over de nieuwe spoorbrug Friesenbrücke nabij het Duitse Weener. De brug moet uiterlijk in 2024 klaar zijn en zal dan zeker 20 minuten per uur beschikbaar zijn voor treinverkeer. Dit betekent dat er dagelijks treinen over de brug kunnen rijden en dat er zelfs ruimte is voor een extra sneltrein. Dit meldt de provincie Groningen. 

Eerder leek dit nog in gevaar, omdat de Nederlandse en Duitse betrokken overheden het niet eens konden worden over het gebruik van de brug. Nu zijn alle betrokken partijen het wel eens geworden, maar de brug zal pas later dan gehoopt weer beschikbaar zijn. Eerder liet Deutsche Bahn nog weten dat er in 2021 al treinen zouden moeten kunnen rijden over de brug.

Treinverkeer

Het grootste probleem voor de wederopbouw van de brug was de verschillende belangen van de betrokken partijen, want er moest rekening gehouden met zowel het trein- als het scheepvaartvervoer. Niet alleen moeten er treinen over de brug rijden, maar ook moet de brug regelmatig gebruikt worden om schepen door te laten. Dit laatste hindert het aantal treinen dat over de brug kan rijden. De provincie Groningen wil de spoorverbinding tussen Groningen en Bremen verbeteren en stelde daarom geld beschikbaar voor de wederopbouw, maar eiste wel dat de brug vaker beschikbaar zou zijn voor treinen.

Ondanks de vertraging is de Groningse gedeputeerde Fleur Gräper tevreden over de gevonden oplossing. “Ik ben blij dat we nu eindelijk duidelijkheid hebben en dat er een oplossing is gevonden waar alle partijen tevreden mee zijn.” Andere betrokken waren de Duitse staatssecretaris van Verkeer, verschillende bestuurders uit de plaatsen Leer en Papenburg, vervoerder Deutsche Bahn en de Meyer Werft. De provincie meldt dat de nieuwe brug bovendien ook veiliger wordt, omdat de kans op aanvaring door schepen kleiner wordt.

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Spoorbrug Friesenbrücke uiterlijk eind 2024 klaar”

kees boer|01.09.17|18:38

Heel diep en dieptreurig dat dit zolang moet duren,het mooist zou wezen een aquaduct zoals op de Hanzelijn nabij Kampen of een spoortunnel

Andre van Harten|05.09.17|15:05

Nu is er een oplossing en duurt het nog ruim 7 jaar voordat de brug klaar is, in 15 maanden worden er in Papenburg schepen gebouwd van meer dan 300 meter lengte en 40 meter breedte, kan dit niet wat sneller.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.