ProRail: ouderen vaker in de problemen op overweg

ProRail luidt de noodklok omdat ouderen op een overweg in de problemen komen vanwege rollatorwieltjes die klem komen te zitten in het spoor. Volgens de infrabeheerder gebeurt dit steeds vaker. Daarom gaat ProRail extra voorlichting geven om ouderen vertrouwd te maken bij het oversteken van overwegen en start het een proef met de ‘oversteekhulp’.

Ouderen zouden vooral in de problemen komen omdat de onderdelen van rollators of scootmobielen kleiner worden, waardoor deze gemakkelijker vast komen te zitten tussen het spoor. Verder weten ouderen ook niet altijd hoe ze veilig kunnen oversteken – vooral niet als ze slecht ter been zijn, maar toch snel willen oversteken.

Oversteekhulp

Om te voorkomen dat deze weggebruikers door onnodige haast in de problemen komen, test ProRail deze oversteekhulp. Dit is een soort verkeerslicht dat aangeeft of er nog voldoende tijd is om over te steken, want de huidige bellen en waarschuwingssignalen worden pas geactiveerd op het moment dat de trein bijna bij de overweg is. Een oudere die wil oversteken moet deze oversteekhulp overigens wel zelf activeren.

Tevens installeert ProRail overwegbellen die harder rinkelen bij druk verkeer harder en in stille situaties juist zachter rinkelen. Dit moet garanderen dat ouderen het geluidssignaal horen. Ook roept ProRail de hulp in van andere weggebruikers, die ouderen kunnen helpen als ze in de problemen komen. Volgens de infrabeheerder gebeurde het vorig jaar meerdere keren dat omstanders te hulp schoten nadat ouderen in de problemen kwamen omdat ze met hun rollator of scootmobiel vast kwamen te zitten.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

ProRail: ouderen vaker in de problemen op overweg | OVPro.nl

ProRail: ouderen vaker in de problemen op overweg

ProRail luidt de noodklok omdat ouderen op een overweg in de problemen komen vanwege rollatorwieltjes die klem komen te zitten in het spoor. Volgens de infrabeheerder gebeurt dit steeds vaker. Daarom gaat ProRail extra voorlichting geven om ouderen vertrouwd te maken bij het oversteken van overwegen en start het een proef met de ‘oversteekhulp’.

Ouderen zouden vooral in de problemen komen omdat de onderdelen van rollators of scootmobielen kleiner worden, waardoor deze gemakkelijker vast komen te zitten tussen het spoor. Verder weten ouderen ook niet altijd hoe ze veilig kunnen oversteken – vooral niet als ze slecht ter been zijn, maar toch snel willen oversteken.

Oversteekhulp

Om te voorkomen dat deze weggebruikers door onnodige haast in de problemen komen, test ProRail deze oversteekhulp. Dit is een soort verkeerslicht dat aangeeft of er nog voldoende tijd is om over te steken, want de huidige bellen en waarschuwingssignalen worden pas geactiveerd op het moment dat de trein bijna bij de overweg is. Een oudere die wil oversteken moet deze oversteekhulp overigens wel zelf activeren.

Tevens installeert ProRail overwegbellen die harder rinkelen bij druk verkeer harder en in stille situaties juist zachter rinkelen. Dit moet garanderen dat ouderen het geluidssignaal horen. Ook roept ProRail de hulp in van andere weggebruikers, die ouderen kunnen helpen als ze in de problemen komen. Volgens de infrabeheerder gebeurde het vorig jaar meerdere keren dat omstanders te hulp schoten nadat ouderen in de problemen kwamen omdat ze met hun rollator of scootmobiel vast kwamen te zitten.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.