Veroorzaker treinongeluk Dalfsen krijgt 100 uur werkstraf

De 23-jarige bestuurder van de hoogwerker die op 23 februari een treinongeluk in Dalfsen veroorzaakte, is door de rechtbank in Overijssel veroordeeld tot een werkstraf van honderd uur. De man stak met een hoogwerker het spoor over en kwam in botsing met de passerende trein, die ontspoorde. De rechtbank verwijt hem dat hij vooraf de dienstregeling niet had nagekeken om zeker te weten dat er geen trein aankwam.

De rechtbank oordeelde dat de man er ten onrechte vanuit ging dat het interval tussen twee elkaar opvolgende treinen ongeveer een kwartier bedroeg. In werkelijkheid was dit op het tijdstip van oversteken, tijdens de ochtendspits, slechts vijf minuten en tien seconden. Bij het ongeluk kwam de machinist van de trein om het leven en raakten de conducteur en een passagier gewond. De man zelf overleefde het ongeluk door uit de hoogwerker te springen.

Treinongeluk

De man bestuurde een telescoophoogwerker die hij na een hoveniersklus bij Het Lage Veld in Dalfsen over een spoorwegovergang van het traject Zwolle-Mariënberg wilde rijden. Terwijl de man bezig was om de overweg over te steken, zag hij een trein aankomen. Vanwege de uitzonderlijk lage snelheid van de hoogwerker was hij niet meer in staat om de overweg tijdig vrij te maken.

Ondanks dat de man met armgebaren probeerde de machinist van de trein te waarschuwen, was het gezien de hoge snelheid van de trein voor de machinist niet meer mogelijk zodanig te remmen dat een botsing met de hoogwerker kon worden voorkomen.

Dienstregeling

De rechters van de meervoudige kamer vinden het onbegrijpelijk dat de man niet met zijn leidinggevende heeft gesproken over de treinentijden ter plaatse en de dienstregeling is nagegaan. De risico’s van oversteken van een spoorweg met deze extreem trage hoogwerker hadden concreet nagegaan moeten worden, oordeelden zij. “De man heeft een onverantwoorde gok genomen door af te gaan op het treineninterval van de dag ervoor, terwijl hij op de fatale dag overstak tijdens de spits.”

Bij het bepalen van de hoogte van de straf woog volgens de rechters mee dat de man niet alleen werkte en dat de man zeer lijdt onder het gegeven dat hij een dodelijk ongeval heeft veroorzaakt. Ondanks dat de man een eigen verantwoordelijkheid heeft gehad bij de besturing van de hoogwerker, vindt de rechtbank dat ook van de leidinggevende had mogen worden verwacht dat er meer aandacht voor de risico’s zou zijn geweest. Er was 240 uur taakstraf tegen de man geëist.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Veroorzaker treinongeluk Dalfsen krijgt 100 uur werkstraf | OVPro.nl

Veroorzaker treinongeluk Dalfsen krijgt 100 uur werkstraf

De 23-jarige bestuurder van de hoogwerker die op 23 februari een treinongeluk in Dalfsen veroorzaakte, is door de rechtbank in Overijssel veroordeeld tot een werkstraf van honderd uur. De man stak met een hoogwerker het spoor over en kwam in botsing met de passerende trein, die ontspoorde. De rechtbank verwijt hem dat hij vooraf de dienstregeling niet had nagekeken om zeker te weten dat er geen trein aankwam.

De rechtbank oordeelde dat de man er ten onrechte vanuit ging dat het interval tussen twee elkaar opvolgende treinen ongeveer een kwartier bedroeg. In werkelijkheid was dit op het tijdstip van oversteken, tijdens de ochtendspits, slechts vijf minuten en tien seconden. Bij het ongeluk kwam de machinist van de trein om het leven en raakten de conducteur en een passagier gewond. De man zelf overleefde het ongeluk door uit de hoogwerker te springen.

Treinongeluk

De man bestuurde een telescoophoogwerker die hij na een hoveniersklus bij Het Lage Veld in Dalfsen over een spoorwegovergang van het traject Zwolle-Mariënberg wilde rijden. Terwijl de man bezig was om de overweg over te steken, zag hij een trein aankomen. Vanwege de uitzonderlijk lage snelheid van de hoogwerker was hij niet meer in staat om de overweg tijdig vrij te maken.

Ondanks dat de man met armgebaren probeerde de machinist van de trein te waarschuwen, was het gezien de hoge snelheid van de trein voor de machinist niet meer mogelijk zodanig te remmen dat een botsing met de hoogwerker kon worden voorkomen.

Dienstregeling

De rechters van de meervoudige kamer vinden het onbegrijpelijk dat de man niet met zijn leidinggevende heeft gesproken over de treinentijden ter plaatse en de dienstregeling is nagegaan. De risico’s van oversteken van een spoorweg met deze extreem trage hoogwerker hadden concreet nagegaan moeten worden, oordeelden zij. “De man heeft een onverantwoorde gok genomen door af te gaan op het treineninterval van de dag ervoor, terwijl hij op de fatale dag overstak tijdens de spits.”

Bij het bepalen van de hoogte van de straf woog volgens de rechters mee dat de man niet alleen werkte en dat de man zeer lijdt onder het gegeven dat hij een dodelijk ongeval heeft veroorzaakt. Ondanks dat de man een eigen verantwoordelijkheid heeft gehad bij de besturing van de hoogwerker, vindt de rechtbank dat ook van de leidinggevende had mogen worden verwacht dat er meer aandacht voor de risico’s zou zijn geweest. Er was 240 uur taakstraf tegen de man geëist.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.