Amsterdam Centraal Station (foto: NS)

NS dreigt actievoerende machinisten met ontslag

NS heeft 42 actievoerende machinisten en conducteurs berispt en één medewerker ontslagen omdat zij op 7 juli op Amsterdam Centraal het treinverkeer en de openbare orde zouden hebben verstoord. Daarbij zouden sommige actievoerders aan noodremmen hebben getrokken of gedreigd hebben op het spoor te springen. Het voorval deed zich voor tijdens een bijeenkomst van het Amsterdam Machinisten Kollektief (AMK) op het treinstation. Tijdens het overleg uitten de NS’ers hun onvrede over hun werkgever.

De maatregelen van NS tegen haar 42 medewerkers variëren volgens het AMK van loonintrekking tot een voorwaardelijke waarschuwing voor ontslag. Het AMK hield de bijeenkomst op 7 juli naar eigen zeggen op te protesteren “tegen het afbraakbeleid van NS. De organisatie wil dat NS een duurzaam sociaal beleid voert waarin medewerkers gezond de eindstreep kunnen halen. Ze wil dat er een onderzoek wordt gedaan naar een nieuwe VUT. AMK wil dat de spoorvervoerder een regiefunctie neemt bij de totale reis van de klant. Ook wil het collectief dat de NS haar positie in de regio versterkt.

Officiële waarschuwing

NS zegt in een reactie op de commotie dat het spoorbedrijf geen 42 maar 26 collega’s een officiële waarschuwing heeft gegeven. “In één geval is een ontslagprocedure gestart”, aldus NS. “Iedereen bij NS heeft het recht en de ruimte om zich te uiten of actie te voeren, maar we trekken een grens als daarbij de veiligheid van reizigers of collega’s in het geding komt.”

Volgens NS kwam bij de acties de veiligheid van reizigers en andere NS-medewerkers in het geding. Bij de acties kwam het treinverkeer stil te liggen. “Tussen 17.15 en 18.30 uur konden 75 treinen niet vertrekken. Naar schatting hebben zo’n twintigduizend reizigers hierdoor hinder ondervonden.”

Petitie

Het AMK vindt dat NS “buitenproportionele maatregelen” heeft genomen tegen de 43 NS’ers naar aanleiding van de gebeurtenissen op 7 juli 2017. De organisatie is een petitie gestart als steunbeteuging aan de collega’s.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.