Boete van 250 euro geëist voor botsing trein en melkwagen

Het Openbaar Ministerie eist een boete van 250 euro tegen de chauffeur van een tankauto met melk, die vorig jaar de aankomende Arriva-trein niet zag bij een onbewaakte overgang. Hierdoor botsten de trein en de melkwagen tegen elkaar en ontspoorde de trein in Winsum. Er raakten bij dit ongeval 18 mensen gewond. 

Het OM wil dat deze boete wordt opgelegd omdat er een strafbaar feit is gepleegd, omdat de chauffeur wel vaart heeft geminderd en goed heeft gekeken, maar er toch een aanrijding heeft kunnen plaatsvinden. De chauffeur zelf heeft zijn fout al toegegeven en zegt de trein over het hoofd te hebben gezien. Dat meldt RTV Noord.

Kantonrechter

De chauffeur moest maandag voorkomen bij de kantonrechter. Dit omdat het niet verlenen van voorrang geldt als een overtreding en niet als een misdrijf. De chauffeur liet aan de rechter weten geschrokken te zijn dat hij moest voorkomen. “Je doet het niet met opzet; ik heb de trein gewoon niet gezien.” De chauffeur had kort voor de botsing gebruik gemaakt van de vrachtwagentelefoon, maar dat gesprek zou al zijn beëindigd toen hij richting de spoorovergang reed.

De machinist zag de vrachtwagen pas op het laatste moment, omdat het voertuig zich lange tijd in de dode hoek bevond van de machinist. Circa twintig meter voor de overgang begon de trein te remmen voor de vrachtwagen. “Het ging allemaal heel snel”, aldus de machinist. “Die melkwagen kwam steeds dichter bij. Ik hoorde een heel harde knal. Ik werd tegen de zijkant van de cabine aan geslingerd, de andere machinist viel over me heen. En voordat ik er erg in had, lagen we in de greppel.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.