Timo Huges, directeur NS

Jaar cel geëist tegen voormalig NS-topman Huges

Timo Huges, directeur NS

Het Openbaar Ministerie heeft een jaar cel geëist tegen voormalig NS-topman Timo Huges voor zijn betrokkenheid bij de aanbestedingsfraude in Limburg. Volgens het OM heeft hij nagelaten in te grijpen bij de onregelmatigheden en gaf hij in feite leiding aan de hele affaire. Tegen oud-directeur van Veolia, René de Beer, werd een eis van acht maanden cel geëist. 

Ook de andere betrokken worden gestraft. Volgens het NRC gaat het verder om 10 maanden voor Hoogesteger en een boete van 3 miljoen euro voor NS. Het Openbaar Ministerie maakte dinsdag de strafeisen bekend in het proces over de aanbestedingsfraude bij de OV-concessie in Limburg in 2014. NS zelf en enkele oud-bestuurders van NS, Qbuzz en Abellio worden beschuldigd van omkoping, valsheid in geschrifte en het lekken van bedrijfsgeheimen.

Fraude

Tijdens deze affaire speelde een voormalig topman van Veolia bedrijfsgevoelige informatie over Veolia via een schijnconstructie door aan NS. NS won de concessie, maar verloor die weer nadat de onregelmatigheden aan het licht kwamen. Arriva kreeg uiteindelijk de concessie gegund van de provincie Limburg.

NS moest een nieuwe strategie ontwikkelen, waarbij dochtermaatschappij Abellio niet meer in Nederland mag meedingen naar concessies en het moest busdochter Qbuzz verkopen. Ook heeft de Autoriteit Consument & Markt al besloten om NS te beboeten voor bijna 41 miljoen euro. Maar tijdens de rechtszaak hebben de betrokken tot nog toe steeds bepleit dat er wellicht een non-concurrentiebeding is geschonden, maar dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd.

Huges

Afgelopen donderdag kwam Huges al even aan het woord op de eerste dag van de rechtszaak. “Ik weet niets van het inhoudelijke van aanbesteden”, benadrukte hij daar. “Als president-directeur moet je je daarmee ook niet bezig houden; daar heb je goede directeuren voor. Dan ga je je bemoeien met zaken waar je geen kennis van hebt.” Het OM vond zijn verklaring echter niet geloofwaardig.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Jaar cel geëist tegen voormalig NS-topman Huges”

Chris Keunen|21.11.17|19:09

Verantwoordelijk als topman voor de NS, en “Ik weet niets van het inhoudelijke van aanbesteden”
Waar is een topman van, in dit geval een OV-bedrijf, dan wel (eind) verantwoordelijk voor?
Een aanbesteding goed managen is bepalend voor de groei en winst van een bedrijf, maar de heer Huges: ‘Ikke niet weten’
Een OV bedrijf is toch echt iets anders dan een bloemenveiling.!!

Chr. Keunen. (Met 26 jaar internationale ervaring in de ‘OV-branche’)

Aart Roest|22.11.17|01:17

Ik vraag me af, wat er gebeurd zou zijn, als de aanbestedeing was uitgeschreven zonder de verplichting aan de overige deelnemers, om bij de NS om informatie te vragen over de kosten van de stations en de apparatuur. Wellicht was er dan minder spanning onderling geweest en daardoor minder tegenstellingen. Mijns inziens ligt een groot deel van de later gebleken problematiek aan het niet uitgebalanceerd zijn, voor iedere deelnemer gelijk dus, van de regels bij deze aanbesteding.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Jaar cel geëist tegen voormalig NS-topman Huges | OVPro.nl
Timo Huges, directeur NS

Jaar cel geëist tegen voormalig NS-topman Huges

Het Openbaar Ministerie heeft een jaar cel geëist tegen voormalig NS-topman Timo Huges voor zijn betrokkenheid bij de aanbestedingsfraude in Limburg. Volgens het OM heeft hij nagelaten in te grijpen bij de onregelmatigheden en gaf hij in feite leiding aan de hele affaire. Tegen oud-directeur van Veolia, René de Beer, werd een eis van acht maanden cel geëist. 

Ook de andere betrokken worden gestraft. Volgens het NRC gaat het verder om 10 maanden voor Hoogesteger en een boete van 3 miljoen euro voor NS. Het Openbaar Ministerie maakte dinsdag de strafeisen bekend in het proces over de aanbestedingsfraude bij de OV-concessie in Limburg in 2014. NS zelf en enkele oud-bestuurders van NS, Qbuzz en Abellio worden beschuldigd van omkoping, valsheid in geschrifte en het lekken van bedrijfsgeheimen.

Fraude

Tijdens deze affaire speelde een voormalig topman van Veolia bedrijfsgevoelige informatie over Veolia via een schijnconstructie door aan NS. NS won de concessie, maar verloor die weer nadat de onregelmatigheden aan het licht kwamen. Arriva kreeg uiteindelijk de concessie gegund van de provincie Limburg.

NS moest een nieuwe strategie ontwikkelen, waarbij dochtermaatschappij Abellio niet meer in Nederland mag meedingen naar concessies en het moest busdochter Qbuzz verkopen. Ook heeft de Autoriteit Consument & Markt al besloten om NS te beboeten voor bijna 41 miljoen euro. Maar tijdens de rechtszaak hebben de betrokken tot nog toe steeds bepleit dat er wellicht een non-concurrentiebeding is geschonden, maar dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd.

Huges

Afgelopen donderdag kwam Huges al even aan het woord op de eerste dag van de rechtszaak. “Ik weet niets van het inhoudelijke van aanbesteden”, benadrukte hij daar. “Als president-directeur moet je je daarmee ook niet bezig houden; daar heb je goede directeuren voor. Dan ga je je bemoeien met zaken waar je geen kennis van hebt.” Het OM vond zijn verklaring echter niet geloofwaardig.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Jaar cel geëist tegen voormalig NS-topman Huges”

Chris Keunen|21.11.17|19:09

Verantwoordelijk als topman voor de NS, en “Ik weet niets van het inhoudelijke van aanbesteden”
Waar is een topman van, in dit geval een OV-bedrijf, dan wel (eind) verantwoordelijk voor?
Een aanbesteding goed managen is bepalend voor de groei en winst van een bedrijf, maar de heer Huges: ‘Ikke niet weten’
Een OV bedrijf is toch echt iets anders dan een bloemenveiling.!!

Chr. Keunen. (Met 26 jaar internationale ervaring in de ‘OV-branche’)

Aart Roest|22.11.17|01:17

Ik vraag me af, wat er gebeurd zou zijn, als de aanbestedeing was uitgeschreven zonder de verplichting aan de overige deelnemers, om bij de NS om informatie te vragen over de kosten van de stations en de apparatuur. Wellicht was er dan minder spanning onderling geweest en daardoor minder tegenstellingen. Mijns inziens ligt een groot deel van de later gebleken problematiek aan het niet uitgebalanceerd zijn, voor iedere deelnemer gelijk dus, van de regels bij deze aanbesteding.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.