Schadevergoeding van 900 euro voor botsing trein en melktankwagen

De chauffeur van een tankwagen die vorig jaar op een trein botste op een onbewaakte overweg in Winsum moet een schadevergoeding van ruim 900 euro betalen aan de staat. De chauffeur zag de aankomende trein niet en door de botsing ontspoorde de Arriva-trein. Hierbij raakten achttien mensen gewond.

De kantonrechter oordeelde dat het ongeluk de 30-jarige chauffeur weliswaar aan te rekenen is en dat hij een belangrijke verkeersregel niet heeft nageleefd. Maar tegelijkertijd gelooft de rechter de verklaring van de chauffeur. Hij liet weten de trein echt niet gezien te hebben, terwijl hij wel degelijk naar links en rechts heeft gekeken en rustig reed. Hij wordt dus niet schuldig geacht aan het uitvoeren van gevaarlijke handelingen op een overweg.

Overtreding Spoorwegwet

Het Openbaar Ministerie eiste eigenlijk een boete van 250 euro voor de chauffeur voor overtreding van de Spoorwegwet. De chauffeur heeft namelijk geen voorrang verleend aan de trein en dat geldt als een overtreding. Bovendien ontstaan hierdoor gevaarlijke situaties.

Maar de kantonrechter vond het niet nodig om straf op te leggen aan de verdachte, omdat de chauffeur duidelijk erg aangedaan was door de gebeurtenissen. Hij gaf in zijn verklaring aan dat hij zich erg graag had willen verontschuldigen aan het treinpersoneel en de passagiers. De schadevergoeding van 900 euro is louter voor de materiële schade.

Onveilige overweg

Het besluit van de rechter om de chauffeur weliswaar schuldig te bevinden aan het ongeluk maar geen straf op te leggen, werd ook ingegeven door de onoverzichtelijke verkeerssituatie bij de spoorwegovergang aan de Voslaan in Winsum. De advocate van de chauffeur droeg tijdens de zaak aan dat de gemeente Winsum, ProRail en Arriva al vanaf medio 2015 geweten hebben dat de bewuste spooroverweg bij de Voslaan ‘levensgevaarlijk’ was. Dit betekent niet dat de verdachte niet schuldig is aan het ongeluk, maar het is wel een wegingsfactor, meende de kantonrechter.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Schadevergoeding van 900 euro voor botsing trein en melktankwagen | OVPro.nl

Schadevergoeding van 900 euro voor botsing trein en melktankwagen

De chauffeur van een tankwagen die vorig jaar op een trein botste op een onbewaakte overweg in Winsum moet een schadevergoeding van ruim 900 euro betalen aan de staat. De chauffeur zag de aankomende trein niet en door de botsing ontspoorde de Arriva-trein. Hierbij raakten achttien mensen gewond.

De kantonrechter oordeelde dat het ongeluk de 30-jarige chauffeur weliswaar aan te rekenen is en dat hij een belangrijke verkeersregel niet heeft nageleefd. Maar tegelijkertijd gelooft de rechter de verklaring van de chauffeur. Hij liet weten de trein echt niet gezien te hebben, terwijl hij wel degelijk naar links en rechts heeft gekeken en rustig reed. Hij wordt dus niet schuldig geacht aan het uitvoeren van gevaarlijke handelingen op een overweg.

Overtreding Spoorwegwet

Het Openbaar Ministerie eiste eigenlijk een boete van 250 euro voor de chauffeur voor overtreding van de Spoorwegwet. De chauffeur heeft namelijk geen voorrang verleend aan de trein en dat geldt als een overtreding. Bovendien ontstaan hierdoor gevaarlijke situaties.

Maar de kantonrechter vond het niet nodig om straf op te leggen aan de verdachte, omdat de chauffeur duidelijk erg aangedaan was door de gebeurtenissen. Hij gaf in zijn verklaring aan dat hij zich erg graag had willen verontschuldigen aan het treinpersoneel en de passagiers. De schadevergoeding van 900 euro is louter voor de materiële schade.

Onveilige overweg

Het besluit van de rechter om de chauffeur weliswaar schuldig te bevinden aan het ongeluk maar geen straf op te leggen, werd ook ingegeven door de onoverzichtelijke verkeerssituatie bij de spoorwegovergang aan de Voslaan in Winsum. De advocate van de chauffeur droeg tijdens de zaak aan dat de gemeente Winsum, ProRail en Arriva al vanaf medio 2015 geweten hebben dat de bewuste spooroverweg bij de Voslaan ‘levensgevaarlijk’ was. Dit betekent niet dat de verdachte niet schuldig is aan het ongeluk, maar het is wel een wegingsfactor, meende de kantonrechter.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.