Gestrande reizigers, station Amsterdam Centraal

NS vervangt Groepsretour door Groepsticket

NS trekt de stekker uit het Groepsretour-ticket, waarmee vaak gefraudeerd wordt. De spoorvervoerder introduceert in plaats daarvan het Groepsticket. Met dit kaartje kunnen groepen nog steeds tegen een gereduceerd tarief reizen, maar moet de hele groep wel fysiek in dezelfde trein zitten.

Het Groepsretour-ticket kwam eerder onder vuur te liggen, omdat bleek dat dit kaartje vaak misbruikt werd. Tussenhandelaren verdienden op grote schaal geld aan de doorverkoop van deze kaartjes en soms waren er oplichters actief die de verkochte kaartjes niet leverden.

Groepsretour

Het Groepsretour werd in 2013 geïntroduceerd, omdat NS het aantrekkelijker wilde maken voor groepen om er samen op uit te trekken. Maar vorig jaar moest de vervoerder de voorwaarden aanscherpen. Sinds april vereist NS dat het vertrek- en het aankomststation voor alle groepsleden gelijk is. Dit kwam omdat reizigers vanaf januari 2017 allerlei gegevens moesten opgeven. Voor 1 euro extra boden tussenpersonen aan al het papierwerk te regelen en daarmee zat hier in dit geval een commercieel belang achter.

Nu heeft de vervoerder ervoor gekozen om het Groepsretour uit de verkoop te halen. Het Groepsticket is te koop vanaf 15 januari. Een groep van vier personen betaalt 7,50 euro per persoon en die prijs daalt naar nog geen 5 euro per persoon bij een groep van zeven mensen. Het gaat hierbij wel om een enkele reis. Volgens de spoorvervoerder is dit handig bij reizen waarop de heenreis op een andere datum of in een andere samenstelling plaatsvindt dan de terugreis.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “NS vervangt Groepsretour door Groepsticket”

Rob Kievit|03.01.18|11:47

De kop van dit artikel is grammaticaal onjuist. Het moet zijn:
NS vervangt groepsretour DOOR groepsticket.
Zie uitleg hier: https://onzetaal.nl/taaladvies/vervangen-door-voor/

En hoe werkt dat groepsticket? Moeten alle deelnemers hun naam van tevoren opgeven, en bij de kaartcontrole hun paspoort laten zien? Arme conducteurs!

Kees Boer|09.01.18|21:08

Men zou dit ook in Duitsland moeten doen met het Sw ticket en/of het Querland ticket om die te ondertekenen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.