NS staakte al het treinverkeer door storm

NS zet alle treinen in Nederland stil vanwege de hevige storm. Dit heeft de vervoerder donderdagochtend bekend gemaakt. De storm zorgde op veel plekken aan schade aan het spoor en bovenleiding, stormschade aan stations en voorwerpen die op het spoor terecht komen. “Dit kan zeer gevaarlijke situaties opleveren voor reizigers en medewerkers.”

Er kwamen op plaatsen windstoten voor tussen de 110 en zelfs 140 kilometer per uur. Dit zorgt ervoor dat ProRail en NS zich nu genoodzaakt zien om helemaal geen treinen meer te laten rijden. Ook werden er enkele stations ontruimd. Het KNMI liet weten dat de storm in de tweede helft van de middag in zwaarte zou afnemen.

Inderdaad kon ProRail rond de middag beginnen met het opnemen van de schade en gingen enkele honderden medewerkers aan het werk met de herstelwerkzaamheden. Maar de schade was fors en het treinverkeer bleef nog lang gehinderd.

Weerssituatie

NS hield samen met spoorbeheerder de weerssituatie in de gaten, om zodra het mogelijk is de stormschade te gaan herstellen. “Reizigers moeten er rekening mee houden dat door het grote aantal storingen herstel ook na de storm even kan duren en dat er beperkingen in het treinverkeer zijn.” Reizigers werden geadviseerd om de reisplanner van NS en de website in de gaten te houden.

Ook andere vervoerders hadden te kampen met overlast door het weer. Alleen in het noordoosten van Nederland werd grotendeels nog gereden. Zo waarschuwde Keolis reizigers rekening te houden met vertragingen omdat er her en der veel bomen op de weg liggen en moest de vervoerder het treinverkeer staken tussen Kampen – Zwolle – Enschede en Zutphen – Hengelo – Oldenzaal. Arriva kon ook niet langer rijden op verschillende spoortrajecten. Tussen Sittard en Roermond werd in eerste instantie nog wel gereden, maar moest het treinverkeer worden gestaakt na een aanrijding met een boom.

Een bus met enkele scholieren in het Brabantse ’s Gravenmoer botste donderdagochtend vanwege het weer frontaal tegen een boom. Daarbij raakte de chauffeur gewond en hij moest door de brandweer bevrijd worden. Connexxion liet weten met name Zeeland, de regio Haaglanden, Noord-Holland en op de Valleilijn niet of met vertraging te rijden.

Stadsvervoerder

De storm heeft ook effecten op het vervoer in de grote steden. GVB besloot om 11.00 uur om al het tramverkeer stil te leggen, vanwege de veiligheid. “Op diverse plekken zijn bovenleidingen beschadigd door omgevallen bomen en diverse trambanen zijn versperd door takken”, aldus de Amsterdamse vervoerder. Metrostation Van der Madeweg werd tijdelijk afgesloten. In Den Haag liet de HTM geen bussen of trams rijden en RET waarschuwde voor vertragingen en uitval.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

NS staakte al het treinverkeer door storm | OVPro.nl

NS staakte al het treinverkeer door storm

NS zet alle treinen in Nederland stil vanwege de hevige storm. Dit heeft de vervoerder donderdagochtend bekend gemaakt. De storm zorgde op veel plekken aan schade aan het spoor en bovenleiding, stormschade aan stations en voorwerpen die op het spoor terecht komen. “Dit kan zeer gevaarlijke situaties opleveren voor reizigers en medewerkers.”

Er kwamen op plaatsen windstoten voor tussen de 110 en zelfs 140 kilometer per uur. Dit zorgt ervoor dat ProRail en NS zich nu genoodzaakt zien om helemaal geen treinen meer te laten rijden. Ook werden er enkele stations ontruimd. Het KNMI liet weten dat de storm in de tweede helft van de middag in zwaarte zou afnemen.

Inderdaad kon ProRail rond de middag beginnen met het opnemen van de schade en gingen enkele honderden medewerkers aan het werk met de herstelwerkzaamheden. Maar de schade was fors en het treinverkeer bleef nog lang gehinderd.

Weerssituatie

NS hield samen met spoorbeheerder de weerssituatie in de gaten, om zodra het mogelijk is de stormschade te gaan herstellen. “Reizigers moeten er rekening mee houden dat door het grote aantal storingen herstel ook na de storm even kan duren en dat er beperkingen in het treinverkeer zijn.” Reizigers werden geadviseerd om de reisplanner van NS en de website in de gaten te houden.

Ook andere vervoerders hadden te kampen met overlast door het weer. Alleen in het noordoosten van Nederland werd grotendeels nog gereden. Zo waarschuwde Keolis reizigers rekening te houden met vertragingen omdat er her en der veel bomen op de weg liggen en moest de vervoerder het treinverkeer staken tussen Kampen – Zwolle – Enschede en Zutphen – Hengelo – Oldenzaal. Arriva kon ook niet langer rijden op verschillende spoortrajecten. Tussen Sittard en Roermond werd in eerste instantie nog wel gereden, maar moest het treinverkeer worden gestaakt na een aanrijding met een boom.

Een bus met enkele scholieren in het Brabantse ’s Gravenmoer botste donderdagochtend vanwege het weer frontaal tegen een boom. Daarbij raakte de chauffeur gewond en hij moest door de brandweer bevrijd worden. Connexxion liet weten met name Zeeland, de regio Haaglanden, Noord-Holland en op de Valleilijn niet of met vertraging te rijden.

Stadsvervoerder

De storm heeft ook effecten op het vervoer in de grote steden. GVB besloot om 11.00 uur om al het tramverkeer stil te leggen, vanwege de veiligheid. “Op diverse plekken zijn bovenleidingen beschadigd door omgevallen bomen en diverse trambanen zijn versperd door takken”, aldus de Amsterdamse vervoerder. Metrostation Van der Madeweg werd tijdelijk afgesloten. In Den Haag liet de HTM geen bussen of trams rijden en RET waarschuwde voor vertragingen en uitval.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.