ProRail: haal video’s treinsurfers sneller offline

Spoorbeheerder ProRail vraagt YouTube om filmpjes van zogenaamde ‘treinsurfers’ sneller te verwijderen. De spoorbeheerder heeft onlangs gemerkt dat steeds meer ‘vloggers’ stunts uithalen op en rond het spoor, zoals meereizen door aan de buitenkant van een trein te gaan hangen. Uit vrees voor kopieergedrag wil ProRail dat YouTube dergelijke video’s zo snel mogelijk offline haalt.

Afgelopen weekend plaatste een vlogger nog een filmpje online, waarin te zien is hoe hij zich aan de buitenkant van een trein vastklampt. Dit gebeurde op het traject tussen Lage Zwaluwe en Zevenbergen. Begin december was te zien hoe dezelfde persoon achterop een rijdende trein sprong tussen Delft en Schiedam.

Aangifte

Nadat de treinsurfer dit weekend het filmpje op YouTube plaatste, daagde hij een incidentenbestrijder van ProRail uit met de boodschap ‘doe maar lekker weer aangifte’. ProRail laat weten dit gedrag niet te accepteren en opnieuw aangifte te doen. “Incidentenbestrijders worden iedere dag preventief als Buitengewoon Opsporings Ambtenaar (BOA) ingezet om waaghalzerij te ontdekken vóórdat het gebeurt”, stelt ProRail. “Echter, worden zij ook opgeroepen als het helemaal misgaat.”

Verder meent de infrabeheerder dat YouTube dergelijke filmpjes geen dagen online kan laten staan, om te voorkomen dat zo andere personen op het idee komen om hetzelfde te doen. Nu gebeurt dat soms wel. “Volgens het beleid van YouTube worden video’s die gevaarlijke handelingen tonen mogelijk toegelaten als het hoofddoel van de video van educatieve, documentaire, wetenschappelijke of artistieke aard is.” Filmpjes van treinsurfers vallen daar niet onder, meent ProRail.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “ProRail: haal video’s treinsurfers sneller offline”

Hein B.A. de Jong|23.01.18|14:22

Je bent een rund als je met treinen stunt.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.