Traxx locomotief met rijtuigen over HSL (bron: NS)

Reis Amsterdam-Brussel vanaf april 30 minuten sneller

Treinreizigers tussen Amsterdam en Brussel zijn vanaf maandag 9 april een half uur sneller op de plaats van bestemming. Vanaf die datum laten NS en Belgische vervoerder NMBS de Intercity Brussel via Breda over de HSL-Zuid rijden. Daarom wordt ook de reistijd voor reizigers tussen Breda en Brussel flink korter.

De huidige reistijd over het traject tussen Amsterdam en Brussel met deze trein is 3 uur en 22 minuten. Via het nieuwe traject is dit 2 uur en 53 minuten. Deze tijdwinst wordt geboekt op het Nederlandse traject. Daarmee komt de reistijd na een flink aantal jaren weer in de buurt bij de reistijd die beloofd was toen de Fyra-treinen op de hogesnelheidslijn reden. In 2009 was de reistijd tussen Nederland en België zelfs nog iets sneller.

Gebruik HSL Breda

Het spoor tussen Breda en Antwerpen ligt er al jaren en in 2013 spraken NS, NMBS en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat af om de trein via de HSL-Zuid te laten rijden. Maar toch werd de afgelopen jaren door de IC Brussel niet gehalteerd op Breda. De deadline waarop de IC Brussel via Breda zou rijden werd meerdere malen verzet. Vanaf 9 april rijdt de trein twaalf keer per dag tussen Amsterdam en Brussel via de HSL. Ook is dan vier keer per dag Den Haag Hollands Spoor het vertrekstation.

Daarbij hebben NS en NMBS ook een terugvaloptie gecreëerd. Dit hebben ze mede gedaan omdat dit werd aanbevolen door de parlementaire enquetecommissie Fyra. Dit houdt in dat de IC Brussel ook na 9 april nog over de momenteel gebruikte, conventionele route kan rijden als daarvoor een aanleiding bestaat. “Hiermee hebben NS en NMBS een alternatief voor de reiziger beschikbaar op de verbinding tussen Amsterdam en Brussel”, aldus staatssecretaris Stientje van Veldhoven.

Reistijd

Voor reizigers tussen Den Haag en Antwerpen en Rotterdam en Antwerpen verandert er qua reistijd weinig en voor reizigers vanuit Roosendaal duurt het langer. Dit komt omdat de huidige IC Brussel straks dus via Breda rijdt in plaats van via Roosendaal. In Breda keert de trein, om over de HSL het traject te vervolgen. Tussen 12 februari en 11 maart waarschuwt NS voor minder IC Direct treinen, omdat er testritten worden gereden voor de Intercity Brussel over de HSL.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Reis Amsterdam-Brussel vanaf april 30 minuten sneller”

Kees Boer|30.01.18|17:12

Ik vind echter wel dat enkele Beneluxtreinen in Den Haag moeten beginnen en eindigen gezien voor deze stad een compensatie is toegezegd gezien deze niet is opgenomen in de HSL;overigens zie ik een Benelux wel zitten na 2020 via Utrecht,Den Bosch en Tilburg gezien de eerstgenoemde stad hard op weg is naar 400.000 inwoners

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.