Touringcars Jan de Wit Groep

Aangiftes rondom smeergeld bij vervangend busvervoer NS

Een medewerker van touringcarbedrijf Jan de Wit Groep heeft hoogstwaarschijnlijk gefraudeerd met touringcar-ritten die zijn uitgevoerd voor spoorvervoerder NS. In ruil voor smeergeld van een branchegenoot zou deze medewerker ritten in rekening hebben gebracht die in werkelijkheid nooit zijn uitgevoerd. De Jan de Wit Groep verzorgt vervangend busvervoer voor NS bij stremmingen. Spoorvervoerder NS en Jan de Wit doen aangifte en de betreffende medewerker is ontslagen. 

Uit documenten blijkt dat er in een maand tijd in totaal 30.000 euro is overgemaakt van touringcarbedrijf Besseling naar de privérekening van een medewerker van de Jan de Wit Group. Jan de Wit zet niet alleen de eigen touringcars in voor het vervangende busvervoer, maar ook die van onderaannemers, waaronder Besseling.

Onderzoek

De zaak is in de openbaarheid gekomen door eigen onderzoek van het AD Amersfoortse Courant. Daardoor kwam de zaak bij de Jan de Wit Group aan het rollen. De betreffende medewerker heeft aan zijn werkgever bekend de 30.000 euro te hebben gekregen, al kon hij niet goed verklaren waarom. Hij regelde dat er bij ongeplande stremmingen op het spoor zo snel mogelijk vervangende touringcars werden ingezet. Vanwege zijn bekentenis is de medewerker op staande voet ontslagen.

De Jan de Wit Groep doet aangifte van fraude bij het Openbaar Ministerie, heeft de zaak gemeld aan NS en reageert in een persbericht op de kwestie: “Uit onafhankelijk forensisch onderzoek blijkt dat de ontslagen medewerker geld heeft gevraagd en aangenomen van een busonderneming die namens Jan de Wit Groep bussen aan NS levert. Nader onderzoek is gaande naar de aard en omvang, alsook naar de vraag of en in hoeverre Jan de Wit groep en/of NS zijn benadeeld.” Mocht er schade zijn, dan zal de Jan de Wit Groep deze vergoeden aan de NS.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.