Staatssecretaris onderzoekt treinen op oudejaarsavond

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat wil met de vervoerders in overleg over de mogelijkheid om toch openbaar vervoer aan te bieden op oudejaarsavond. De meeste vervoerders stoppen op 31 december om 20.00 uur met rijden. Dit is echter een afweging die in het verleden is gemaakt en dus opnieuw tegen het licht gehouden dient te worden, stelt de ambtsvrouw.

Van Veldhoven antwoord dit op vragen van Erik Ziengs van de VVD, die het gebrek aan openbaar vervoer in de avonduren op oudejaarsavond onwenselijk vindt. Het OV wordt gewoonlijk stilgelegd zodat het personeel ook nieuwjaar kan vieren en vanwege het beperkte aantal te verwachten reizigers.

Landelijke OV- en Spoortafel

Het ministerie mag als concessieverlener van NS alleen met die spoorvervoerder afspraken maken over de dienstregeling op oudejaarsavond. De andere vervoerders hebben namelijk met hun concessieverleners afspraken gemaakt over dit onderwerp. Wel belooft de staatssecretaris hierover in de Landelijke OV- en Spoortafel in gesprek te gaan met andere overheden en de andere vervoerders. “We kunnen dit namelijk – gezien de rechten en plichten binnen alle concessies – alleen realiseren als we hier met z’n allen toe besluiten.”

Sinds een aantal jaar laat de Rotterdamse stadsvervoerder RET in de avonduren van 31 december metro’s rijden. Deze metro’s zijn erg populair. Ook Connexxion besloot afgelopen jaar in de regio Amsterdam om langer bussen te laten rijden. Ziengs vraagt zich echter af in hoeverre het zin had om trams, bussen en metro’s te laten rijden, zolang reizigers niet kunnen overstappen op een trein. Ook daarover belooft Van Veldhoven in gesprek te gaan bij de OV- en Spoortafel.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

4 reacties op “Staatssecretaris onderzoekt treinen op oudejaarsavond”

Kees Boer|01.02.18|20:45

Ik zie dit niet zo zitten,buiten de Randstad is beslist geen vraag

Louis Carpaij|08.02.18|10:45

@Kees: Woont Kees in de Randstad?
De treinen in de Achterhoek en Noord-Limburg zijn tijdens feestdagen (bijv. Koningsdag of Carnaval) vaak overvol. Op zaterdagavond/-nacht kan men om 0.20 nog van WW naar AH en om 02.35 uur nog van AH naar DTC….

V.w.b. het artikel: Kunnen we dan (eindelijk) ook de dienstregeling dagelijks gewoon om 00:00 uur laten beginnen?

Louis Carpaij|08.02.18|10:50

@Kees: Woont Kees in de Randstad?
De treinen in de Achterhoek en Noord-Limburg zijn anders regelmatig overvol (zeker tijdens feestdagen als Koningsdag en/of bijv. carnaval).

V.w.b. het artikel: Kunnen we dan ook de dienstregeling dagelijks gewoon om 00:00 uur laten beginnen?

Kees Boer|11.02.18|15:20

Louis: Ik bedoel dit voor Oudejaarsavond,met de Carnaval en Koningsdag ligt dat heel anders

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.