Onderzoek naar spoorverbetering in de Achterhoek

De provincie Gelderland, ProRail, Arriva en Breng spelen met het idee om spitssneltreinen in te zetten op de regionale spoorlijnen tussen Arnhem en Doetinchem. Dit maakt deel uit van een onderzoek dat de vier partijen samen uitvoeren naar de mogelijkheden om het spoorvervoer in de Achterhoek te verbeteren. Naast sneltreinen wordt er ook gekeken naar elektrificatie en een mogelijke spoortunnel onder de Europaweg in Doetinchem. 

Op het traject tussen Arnhem en Doetinchem rijden zowel treinen van vervoerder Arriva als van Hermes-dochter Breng. Die spoorlijn vervoert circa 21.000 personen per dag en is volgens de provincie een van de drukste regionale spoorlijnen in Nederland. “We willen het spoor sneller en schoner maken”, aldus gedeputeerde Conny Bieze. “Hiervoor doen we onderzoek naar de mogelijkheden voor het versnellen van de lijn met een sneltrein in de spits en het vergroenen van de lijn door elektrificatie.”

Spoorverdubbeling

Vorig jaar besloot de provincie al 25 tot 30 miljoen euro te willen steken in de verdubbeling van het spoor tussen Didam en Doetinchem. Maar nu wordt er ook naar andere mogelijkheden gekeken. Het verzoek om ook te kijken naar spitssneltreinen en gedeeltelijke elektrificatie kwam ook van ProRail. De provincie benadrukt dat op dit traject altijd een kwartiersdienst zal blijven rijden. Naar verwachting is het onderzoek eind 2018 afgerond.

Er wordt bovendien een studie gedaan naar een vrije spoorkruising bij Arnhem-Oost, zodat treinen naar Zwolle, Winterswijk en in de richting van Duitsland elkaar niet meer hinderen. “Een vrije spoorkruising is niet alleen een verbetering van het regionale spoor maar ook het internationale treinverkeer”, meent de provincie. Dit project zal ook besproken worden met de minister van Infrastructuur en Waterstaat voor MIRT.

Het laatste onderzoek betreft de verdere beveiliging en verkeersdoorstroming op de overweg over de Europaweg. Een spoortunnel moet de veiligheid en doorstroming van het verkeer verbeteren. Alle onderzoeken moeten voor het einde van dit jaar zijn afgerond, waarna ze worden voorgelegd aan de Provinciale Staten van de provincie Gelderland.

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Onderzoek naar spoorverbetering in de Achterhoek”

Guus Albrecht|18.02.18|17:06

Die vrije kruising op het spoor in Arnhem- Oost had er al lang moeten zijn. Maar het is hier te lande overbekend: geld speelt hier een uiterst cruciale rol en het lijkt wel of dit niet doorbroken mag worden. Zeker voor het spoor naar en van Emmerich is dit van cruciaal belang.

G Winkel|19.02.18|22:39

Spoortunnel onder de Europaweg? U bedoelt natuurlijk Europaweg in tunnel onder het spoor.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Onderzoek naar spoorverbetering in de Achterhoek | OVPro.nl

Onderzoek naar spoorverbetering in de Achterhoek

De provincie Gelderland, ProRail, Arriva en Breng spelen met het idee om spitssneltreinen in te zetten op de regionale spoorlijnen tussen Arnhem en Doetinchem. Dit maakt deel uit van een onderzoek dat de vier partijen samen uitvoeren naar de mogelijkheden om het spoorvervoer in de Achterhoek te verbeteren. Naast sneltreinen wordt er ook gekeken naar elektrificatie en een mogelijke spoortunnel onder de Europaweg in Doetinchem. 

Op het traject tussen Arnhem en Doetinchem rijden zowel treinen van vervoerder Arriva als van Hermes-dochter Breng. Die spoorlijn vervoert circa 21.000 personen per dag en is volgens de provincie een van de drukste regionale spoorlijnen in Nederland. “We willen het spoor sneller en schoner maken”, aldus gedeputeerde Conny Bieze. “Hiervoor doen we onderzoek naar de mogelijkheden voor het versnellen van de lijn met een sneltrein in de spits en het vergroenen van de lijn door elektrificatie.”

Spoorverdubbeling

Vorig jaar besloot de provincie al 25 tot 30 miljoen euro te willen steken in de verdubbeling van het spoor tussen Didam en Doetinchem. Maar nu wordt er ook naar andere mogelijkheden gekeken. Het verzoek om ook te kijken naar spitssneltreinen en gedeeltelijke elektrificatie kwam ook van ProRail. De provincie benadrukt dat op dit traject altijd een kwartiersdienst zal blijven rijden. Naar verwachting is het onderzoek eind 2018 afgerond.

Er wordt bovendien een studie gedaan naar een vrije spoorkruising bij Arnhem-Oost, zodat treinen naar Zwolle, Winterswijk en in de richting van Duitsland elkaar niet meer hinderen. “Een vrije spoorkruising is niet alleen een verbetering van het regionale spoor maar ook het internationale treinverkeer”, meent de provincie. Dit project zal ook besproken worden met de minister van Infrastructuur en Waterstaat voor MIRT.

Het laatste onderzoek betreft de verdere beveiliging en verkeersdoorstroming op de overweg over de Europaweg. Een spoortunnel moet de veiligheid en doorstroming van het verkeer verbeteren. Alle onderzoeken moeten voor het einde van dit jaar zijn afgerond, waarna ze worden voorgelegd aan de Provinciale Staten van de provincie Gelderland.

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Onderzoek naar spoorverbetering in de Achterhoek”

Guus Albrecht|18.02.18|17:06

Die vrije kruising op het spoor in Arnhem- Oost had er al lang moeten zijn. Maar het is hier te lande overbekend: geld speelt hier een uiterst cruciale rol en het lijkt wel of dit niet doorbroken mag worden. Zeker voor het spoor naar en van Emmerich is dit van cruciaal belang.

G Winkel|19.02.18|22:39

Spoortunnel onder de Europaweg? U bedoelt natuurlijk Europaweg in tunnel onder het spoor.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.