Spurt trein op station Groningen

Spoormonitor 2018 onderzoekt gelijk speelveld bij aanbestedingen

Foto: Marieke

De Autoriteit Markt en Consument (ACM) brengt in 2018 opnieuw de Spoormonitor uit, waarmee de waakhond zicht houdt op de spoormarkt in Nederland. Ditmaal wordt er door ACM specifiek gekeken naar het bestaan van een gelijk speelveld bij aanbestedingen en de toegang tot dienstvoorzieningen.

Deze Spoormonitor wordt elke twee jaar gehouden. Daarvoor worden bedrijven in de spoorsector ondervraagd over verschillende aspecten in de branche. Zij kunnen hiervoor over enkele weken een informatieverzoek ontvangen. De data die hiermee wordt verzameld, wordt niet alleen gebruikt voor het de eigen Spoormonitor, maar ook voor het IRG-Rail Market Monitoring Report en het RMMS Rapport.

Pro-actieve rol ACM

Ook in de Spoormonitor uit 2016 kwam het gelijk speelveld al even aan bod. Destijds bleek dat verschillende respondenten een ongelijk speelveld hadden ervaren bij de aanbesteding van regionale aanbestedingen. Regionale vervoerders juichten een meer pro-actieve rol van de ACM bij regionale spooraanbestedingen daarom ook toe.

Voor een effectieve concurrentie bij aanbestedingen van regionale spoorconcessies is het belangrijk dat het speelveld gelijk is. Om dit te kunnen controleren heeft ACM al de bevoegdheid gekregen om vooraf te controleren of de toegangsvoorwaarden van essentiële diensten in overeenstemming zijn met Spoorwegwet. Verder wordt dus gekeken hoe het nu in de sector zit met de toegang tot dienstvoorzieningen.

Goederenvervoer

In deze monitor wordt zowel naar het personenvervoer als naar het goederenvervoer gekeken en de verdeling van het spoor in Nederland. De verzamelde informatie wordt verder gedeeld in het rapport voor de IRG-Rail. Dit is een samenwerking tussen verschillende toezichthouders in Europa, die samen een monitor uitbrengen voor de Europese markt. Bovendien werkt de Europese Commissie aan het RMMS en ACM heeft de taak gekregen daarvoor de data te verzamelen. Dat gebeurt eveneens met informatie die hier verzameld wordt.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Spoormonitor 2018 onderzoekt gelijk speelveld bij aanbestedingen | OVPro.nl
Spurt trein op station Groningen

Spoormonitor 2018 onderzoekt gelijk speelveld bij aanbestedingen

Foto: Marieke

De Autoriteit Markt en Consument (ACM) brengt in 2018 opnieuw de Spoormonitor uit, waarmee de waakhond zicht houdt op de spoormarkt in Nederland. Ditmaal wordt er door ACM specifiek gekeken naar het bestaan van een gelijk speelveld bij aanbestedingen en de toegang tot dienstvoorzieningen.

Deze Spoormonitor wordt elke twee jaar gehouden. Daarvoor worden bedrijven in de spoorsector ondervraagd over verschillende aspecten in de branche. Zij kunnen hiervoor over enkele weken een informatieverzoek ontvangen. De data die hiermee wordt verzameld, wordt niet alleen gebruikt voor het de eigen Spoormonitor, maar ook voor het IRG-Rail Market Monitoring Report en het RMMS Rapport.

Pro-actieve rol ACM

Ook in de Spoormonitor uit 2016 kwam het gelijk speelveld al even aan bod. Destijds bleek dat verschillende respondenten een ongelijk speelveld hadden ervaren bij de aanbesteding van regionale aanbestedingen. Regionale vervoerders juichten een meer pro-actieve rol van de ACM bij regionale spooraanbestedingen daarom ook toe.

Voor een effectieve concurrentie bij aanbestedingen van regionale spoorconcessies is het belangrijk dat het speelveld gelijk is. Om dit te kunnen controleren heeft ACM al de bevoegdheid gekregen om vooraf te controleren of de toegangsvoorwaarden van essentiële diensten in overeenstemming zijn met Spoorwegwet. Verder wordt dus gekeken hoe het nu in de sector zit met de toegang tot dienstvoorzieningen.

Goederenvervoer

In deze monitor wordt zowel naar het personenvervoer als naar het goederenvervoer gekeken en de verdeling van het spoor in Nederland. De verzamelde informatie wordt verder gedeeld in het rapport voor de IRG-Rail. Dit is een samenwerking tussen verschillende toezichthouders in Europa, die samen een monitor uitbrengen voor de Europese markt. Bovendien werkt de Europese Commissie aan het RMMS en ACM heeft de taak gekregen daarvoor de data te verzamelen. Dat gebeurt eveneens met informatie die hier verzameld wordt.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.