Rechter

Fraudeurs moeten ruim vier ton terugbetalen aan NS

Bron: utah778 via iStock (vrij te gebruiken)

De daders die NS hebben opgelicht door massaal te frauderen met NS-Business Cards, moeten aan de spoorvervoerder een schadevergoeding betalen. Het gaat hier om een bedrag van 420.000 euro. Bovendien krijgt één van de fraudeurs een gevangenisstraf van 30 maanden voor oplichting van meerdere bedrijven, waaronder NS.

Dat heeft de rechtbank in Den Haag besloten. Sinds een jaar pakt de spoorvervoerder misbruik en fraude harder aan, onder andere door de oprichting van een speciaal team. Daarom stapte NS enige tijd terug ook naar de rechter. “Wij zijn van mening dat betalende klanten er recht op hebben dat fraude wordt aangepakt”, aldus de vervoerder.

Vonnis

De rechter heeft nu in de twee zaken uitspraak gedaan. Een man die NS bijna 600 business cards doorverkocht zonder dat er voor de gemaakte reizen op deze kaarten werd betaald, moet de schade van ruim 230.000 euro terugbetalen en moet dus 2,5 jaar de gevangenis in. Die straf wordt hem opgelegd omdat hij ook andere bedrijven heeft opgelicht en geld heeft witgewassen.

Verder volgde woensdag een uitspraak tegen een groep van zeven personen, die NS-Business Cards had aangeschaft op naam van vennootschappen om deze bedrijven onmiddellijk op te heffen. De rekeningen voor de reizen op deze kaarten, werden nooit betaald. Daarvoor zijn drie personen veroordeeld tot de betaling van ruim 190.000 euro.

Ook moesten zes van de zeven gedaagden NS vergoeden voor de gemaakte reiskosten. Daarvan hadden er al drie een schikking getroffen met NS. Eén verdachte hoeft niets te betalen, want hier kon onvoldoende worden vastgesteld dat hij onrechtmatig gebruik heeft gemaakt van een NS-Business Card.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.