Storing Amsterdam, NS-medewerkers geven informatie (foto: NS)

Rover pleit voor noodplan bij grote spoorverstoringen

Reizigersvereniging Rover wil dat er een reizigersprotocol komt dat in werking treedt bij grote storingen op het spoor. Hier moeten plannen zijn gemaakt voor goede informatievoorziening, opvang van reizigers en zelfs afspraken over eventueel alternatief vervoer. Daarmee reageert Rover op een grote storing die het vervoer rondom Amsterdam dinsdagavond platlegde. 

Als het aan Rover ligt, worden in dit noodplan bijvoorbeeld afspraken met streekvervoerders opgenomen om extra ritten te rijden met het materieel dat in de daluren in de remise staat. Bovendien zou er opvang moeten zijn voor het geven van reisinformatie, want de systemen laten het bij grootschalige storingen vaak afweten.

Ook voor het inzetten van voldoende vervangend materieel en voor het geven van relevante reisinformatie kan open data van groot belang zijn. Niet alleen kan data gebruikt worden voor oplossingen om de impact van verstoringen te verminderen, maar dit biedt ook mogelijkheden om andere modaliteiten veel efficiënter in te zetten en dus de reiziger beter te bedienen. Daarover spreken experts op 11 oktober het BusVision Congres 2018 in de Expo Houten.

Klachten

Hoewel het aantal klachten over de grote storingen is meegevallen, ziet Rover zelf nog enkele verbeterpunten. Er was bijvoorbeeld op veel plekken een gebrek aan betrouwbare reisinformatie. Er reden weliswaar verschillende lijnbussen, maar daar werd niet naar verwezen. Wel geeft de organisatie NS en ProRail een compliment, omdat zij hard hebben gewerkt en de overlast op woensdagochtend daardoor beperkt bleef.

Eigenlijk zouden de gevolgen van een grote storing opgevangen moeten worden, omdat de ICT-systemen op de verkeersleidingpost dubbel uitgevoerd moeten zijn. Rover vraagt zich dan ook af hoe het kan dat het dubbel uitvoeren van de systemen niet gewerkt heeft.

“De impact van het uitvallen van een post wordt groter, naar mate er minder posten zijn. Er is gesproken over het mogelijk verminderen van het aantal posten en daarmee verder centraliseren van de verkeersleiding. Rover vraagt ProRail de storing van dinsdagavond in gedachten te houden bij de besluitvorming.”

BusVision Congres 2018 banner

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.