ScotRail, Edinburg, Abellio

NS-dochter Abellio lijdt fors verlies op het Britse spoor

NS-dochterbedrijf Abellio heeft flinke verliezen geleden bij twee van de drie concessies in het Verenigd Koninkrijk. Dat meldt Het Financieele Dagblad op basis van jaarcijfers over 2017. NS moest Abellio daarom 54 miljoen euro lenen.

Abellio heeft in totaal drie spoorconcessies in het Verenigd Koninkrijk. De Greater Anglia-concessie, met diverse spoorverbindingen tussen Londen en Zuidoost-Engeland, leed een verlies van 2,5 miljoen pond (2,8 miljoen euro). De ScotRail-concessie in Schotland had een negatief resultaat van 15,1 miljoen pond, of 17,1 miljoen euro. De derde concessie betreft een spoorverbinding tussen Londen en Birmingham. Hiervan zijn nog geen cijfers bekend.

Lening

NS leende in 2017 al 24 miljoen pond (27 miljoen euro) uit aan Abellio voor de concessie ScotRail. Dat was naar aanleiding van het verlieslatende eerste jaar op deze concessie, maar het is niet ongebruikelijk dat een vervoerder verlies boekt in het eerste jaar. In dat jaar worden vaak investeringen gedaan, waar de vervoerder aan het einde van de concessie de vruchten van plukt. Het verlies zou ook te maken hebben met de verslechtering van de Schotse economie.

Voor de Greater Anglia-concessie leende NS in januari 18 miljoen pond. In augustus volgde een tweede lening van 30 miljoen pond. Voor ScotRail hoefde NS geen geld bij te storten. Financieel directeur Bert Groenewegen van NS verwacht dat het volledige geleende bedrag aan het eind van de concessie kan worden terugbetaald.

Hoofdrailnet

NS draait sinds dit jaar meer omzet in het buitenland dan in Nederland. Het spoorbedrijf verdient nauwelijks aan de hoofdrailnet-concessie. Daarom probeert NS zijn winst te behalen in het buitenland, zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Carlijn Kruidhof

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.