Verhuurder bierfiets draait niet op voor schade NS-trein

Rechter
Bron: utah778 via iStock (vrij te gebruiken)

NS kan de schade aan een trein die werd veroorzaakt door een botsing met een bierfiets in 2015 niet verhalen op de verhuurder van die bierfiets. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch geoordeeld in een zaak die spoorvervoerder NS en haar verzekeringsmaatschappij hadden aangespannen tegen de verhuurder. Ze eisten een schadevergoeding van bijna 173.000 euro.

Door het ongeluk in april 2015 viel een dode. Het was een speler van een voetbalvereniging uit Nuenen. De voetbalclub had de bierfiets gehuurd om het kampioenschap te vieren.

Bierfiets

De NS vond dat de verhuurder aansprakelijk is voor het ongeval, omdat hij een te brede bierfiets zou hebben verhuurd. Verder zou de verhuurder onbetamelijk hebben gehandeld, omdat hij wist dat er alcohol zou worden gedronken. De vervoerder wilde overigens niet de verhuurder persoonlijk laten opdraaien voor de kosten, maar wilde met de rechtszaak de verzekeraar van de bierfiets dwingen om het bedrag uit te keren.

Maar de rechtbank vindt het de verantwoordelijkheid van de gebruikers van de fiets als zij alcohol drinken. Bovendien was de fiets weliswaar breder dan de maximaal toegestane 1,5 meter, maar uit niets blijkt dat de breedte de oorzaak was van het ongeval. Ook is niet gebleken dat alcoholgebruik leidde tot het ongeluk, aldus het vonnis. De oorzaak van de aanrijding is nog steeds onduidelijk.

ProRail

Infrabheerder ProRail deed eerder ook een poging om de verhuurder aansprakelijk te stellen voor de gemaakte kosten door het ongeval. Het ging daarbij om een bedrag van 20.000 euro. Maar nadat die claim werd afgewezen door de verhuurder, besloot ProRail het bedrag zelf neer te tellen.

Lees ook:

Bron: ANP

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.