Boete, geld

NS wil slachtoffers Holocaust compenseren

Foto Vincent

Spoorvervoerder NS wil individuele vergoedingen bieden aan overlevenden van de Holocaust en aan directe nabestaanden. Hiervoor wordt nu een commissie aangesteld, die moet kijken hoe NS op morele gronden over kan gaan tot individuele vergoedingen. NS heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog treinen gereden naar Westerbork in opdracht van de bezetter.

NS geeft hiermee toch gehoor aan een eis van Holocaust-overlevende Salo Muller, wiens ouders stierven in Auschwitz. Zij werden door treinen van de NS naar kamp Westerbork vervoerd. De vervoerder heeft omgerekend ongeveer 2,5 miljoen euro ontvangen om tijdens de Tweede Wereldoorlog in opdracht van de bezetter Joden te vervoeren. Dit neemt Muller het spoorbedrijf kwalijk.

Vergoeding

Muller voert al enige tijd strijd om NS te bewegen vergoedingen te betalen. Hij startte die strijd nadat Muller eind 2014 hoorde dat de Franse overheid namens het nationale spoorbedrijf SNCF 60 miljoen dollar vrijmaakte voor een compensatiefonds voor de overlevenden van de Holocaust. Na diverse gesprekken besloot NS-directeur Roger van Boxtel dinsdag ook om Muller toch tegemoet te komen.

“NS is van mening dat niemand gebaat is bij lange juridische procedures. Daarom is gezamenlijk besloten om af te zien van een juridische procedure over aansprakelijkheid maar een commissie in te stellen”, schrijft de vervoerder in een reactie. Die commissie bekijkt op welke manier een individuele tegemoetkoming aan overlevenden en directe nabestaanden kan worden vormgegeven.

Leed

Muller noemde het besluit ‘buitengewoon’. “Het betekent voor mij dat NS inziet, dat het leed, niet is vervallen,” zei hij in Nieuwsuur. “Het leed blijft bestaan, voor heel veel Joodse mensen. Daarom ben ik zo blij dat ze nu inzien dat ze op morele gronden, niet op juridische gronden, tot een uitkering komen.”

NS beschrijft haar rol in de Tweede Wereldoorlog als ‘een zwarte bladzijde in de geschiedenis van ons land en ons bedrijf. Een verleden waar we niet van wegkijken’. In september 2005 heeft NS al haar verontschuldigingen aangeboden voor haar rol tijdens de bezetting en de vervoerder investeert ook in monumenten, tentoonstellingen en onderwijsprogramma’s om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en in het bijzonder van de Holocaust te eren en herdenken.

NS: “In de afgelopen decennia heeft NS, ook in samenspraak met diverse representanten van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, gekozen om het leed dat zovelen is aangedaan in deze periode collectief te herdenken. Het doel daarvan is om blijvend te leren, eren en herdenken. Daarbij geldt dat dit nooit, voor welke betrokkene dan ook, een goedmaking in letterlijke zin kan zijn.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.