Roger van Boxtel, directeur NS (foto: NS)

Roger van Boxtel in bestuur Europese CER

Roger van Boxtel, directeur NS (foto: NS)

NS-topman Roger van Boxtel is benoemd tot bestuurslid van de Europese koepelorganisatie voor spoorwegmaatschappijen in Brussel. De CER (Community of European Railway and Infrastructure Companies) vertegenwoordigt de Europese spoorbedrijven en is bijvoorbeeld een belangrijk aanspreekpunt voor de Europese Commissie.

“Het is belangrijk dat Nederland op het hoogste niveau in Europa invloed heeft op de ontwikkelingen op het spoor”, aldus van Boxtel over de benoeming. “We staan voor grote uitdagingen.” Van de CER zijn nu meer dan zeventig landen uit de Europese Unie lid, net als Noorwegen en Zwitserland, maar ook landen die kandidaat zijn voor de EU zoals Macedonië, Montenegro, Servië en Turkije. NS is al sinds de oprichting in 1988 lid.

Uitdagingen

Een grote uitdaging voor de toekomst die Van Boxtel ziet, is het verlagen van de CO2-uitstoot. “De trein is de meest duurzame vorm van vervoer. Vorig jaar steeg het aantal kaartjes dat in Nederland verkocht is voor internationale treinreizen met maar liefst 10 procent. Er ligt een kans voor het spoor om vluchten op korte afstanden te vervangen.”

“Om die kans te verzilveren willen we betere Europese verbindingen aanbieden, sneller, met minder overstappen en meer boekingsgemak. Daarvoor is het essentieel dat we meer gaan samenwerken ook met de goederenvervoerders en infrabeheerders. Ik begrijp dat het allemaal niet over één nacht ijs geregeld is, maar ik ga me hier persoonlijk hard voor maken. Laten we ermee beginnen om als Europese spoorwegmaatschappijen meer ambitie te tonen.”

Benoeming twee jaar

Het is ook de taak van de CER om de belangen van de leden te vertegenwoordigen bij de totstandkoming van Europese wet- en regelgeving. De president-directeur is benoemd voor een periode van twee jaar. Het bestuur bestaat verder uit voorzitter Crister Fritzson, de president-directeur van het Zweedse spoorbedrijf SJ, Richard Lutz, president-directeur van Deutsche Bahn, Guillaume Pepy, president-directeur van het Franse SNCF en Sophie Dutordoir van de NMBS. De laatste is ook donderdag benoemd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.