Eurostar op Rotterdam Centraal (foto: NS)

Omzet Eurostar plust 12 procent in 2018

Beeldbank NS

Eurostar realiseerde in het afgelopen jaar een omzet van 114,8 miljoen euro. Dat is een groei van 12 procent ten opzichte van een jaar eerder. De operationele winst bedroeg ruim 11,2 miljoen euro. Dat blijkt uit het woensdag gepresenteerde jaarverslag van de hogesnelheidstreinoperator die het Verenigd Koninkrijk met het vasteland van Europa verbindt.

Afgelopen jaar reisden er 11 miljoen passagiers met Eurostar, wat neerkomt op een stijging van 7 procent ten opzichte van 2017 en het hoogste aantal reizigers ooit in een enkel jaar. De nieuwe verbinding tussen Londen en Amsterdam die afgelopen jaar in gebruik werd genomen, leverde met ruim een kwart miljoen reizigers een belangrijke bijdrage aan de stijging. Voor dit jaar staat er een derde trein per dag op de planning tussen Amsterdam en Londen St. Pancras. Nu rijden er twee per dag.

Brexit

Eurostar heeft de de ambitie om nog extra treinen te introduceren zodra de regeringen de grenscontroles voor het traject Amsterdam-Londen hebben ingevoerd. Er bestaat een kans dat Eurostar-passagiers voortaan douanecontrole krijgen in Frankrijk, als het Verenigd Koninkrijk zich terugtrekt uit de Europese Unie en daarmee ook uit de douane-unie.

Nu moeten reizigers die richting Londen reizen, overstappen in Brussel voor grenscontrole. Dit verlengt de reistijd ongeveer met een uur. De reis naar Londen kan pas rechtstreeks worden gemaakt op het moment dat paspoortcontroles in Nederland kunnen plaatsvinden. Naar verwachting zal dit tegen 2020 zijn.

Dit jaar viert Eurostar zijn 25ste verjaardag en de mijlpaal dat het meer dan 190 miljoen passagiers vervoerde sinds de start van de treinverbinding in 1994.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Paul van den Bogaard

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.