conducteur

1900 NS-conducteurs krijgen smartwatch voor betere punctualiteit

1.900 conducteurs van NS krijgen vanaf 6 mei een smartwatch dat kort voor vertrek van de trein een trilsignaal afgeeft. Uit pilots is namelijk gebleken dat deze smartwatch een goed hulpmiddel is om op de seconde nauwkeurig te fluiten en dus helpt om de treinen precies op tijd te laten vertrekken.

Al sinds 2016 bekijkt NS de mogelijkheden van deze smartwatch en er zijn meerdere succesvolle proeven uitgevoerd. Inmiddels heeft NS ook van het overgrote merendeel van de conducteurs te horen gekregen dat zij graag met de smartwatch te werken en daarom wordt het uitgerold. Voor vragen kunnen de conducteurs terecht bij ‘ambassadeurs’, conducteurs die vanaf het eerste moment actief betrokken zijn bij het project.

Geheugensteuntje

De smartwatch fungeert vooral als geheugensteuntje. “Kort voor vertrek geeft de smartwatch een trilsignaal, zodat ik weet dat ik het vertrekproces kan starten”, vertelt conducteur Ron Bongers, die deelnam aan de test. “Uiteraard staat de veiligheid voorop. Daarna telt het horloge af tot het moment van vertrek, zodat de trein precies op de seconde nauwkeurig kan vertrekken.”

Daarnaast helpt het conducteurs om beter in de gaten te houden tot wanneer ze service kunnen verlenen aan reizigers. “Eerst hield ik de tijd nauwkeurig in de gaten via mijn telefoon of de stationsklok. Doordat ik weet dat de smartwatch mij op het juiste moment een seintje geeft, kan ik al mijn aandacht aan de reizigers besteden”, vertelt Bongers.

Het gebruik van de smartwatch maakt daarnaast een nog betere samenwerking mogelijk tussen de collega’s op de trein. Het horloge geeft namelijk exact dezelfde tijd aan als die van de machinist.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “1900 NS-conducteurs krijgen smartwatch voor betere punctualiteit”

Pat Rick|06.05.19|12:50

Dit zal NS ook helpen om over te gaan naar een dienstregeling op tienden van minuten (afgekeken van Japan waar volgens mij met kwart minuten wordt gekeken)

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.